VVD wil langere termijn voor vinden ligplaats boot

De VVD heeft tijdens een spoeddebat het stadsbestuur gevraagd om de termijn te verlengen voor het vinden van een ligplaats voor passagiersvaartuigen. Een groot aantal passagiersvaart-ondernemers dreigt per 1 januari 2015 zijn exploitatievergunning te verliezen omdat ze niet in staat zijn geweest een ligplaats te krijgen. Raadslid Marianne Poot: “Er is een enorm tekort aan ligplaatsen in de stad. Daarom willen we ondernemers, die vaak grote investeringen hebben gedaan, meer tijd geven voor het vinden van een ligplaats. En wij vragen het stadsbestuur om snel met een plan te komen over hoe voldoende ligplaatsen gecreëerd kunnen worden.”

In 2013 is de nota Varen in Amsterdam vastgesteld door de gemeenteraad. De VVD steunt dit beleid van harte, maar is van mening dat het beleid ook een onbedoeld probleem met zich meebrengt. Veel ondernemers zijn bezorgd vanwege het vervallen van hun recht op een exploitatievergunning van hun passagiersvaartuig als zij niet voor 1 januari 2015 een ligplaats en een ligplaatsvergunning verkregen hebben. Het gebrek aan (geschikte) ligplaatsen is voor hen dan ook een groot probleem.

Marianne Poot: “Wij zien veel voorbeelden van ondernemers die door de huidige regeling in de problemen dreigen te komen en daarom willen wij hen zo snel mogelijk duidelijkheid bieden en ze meer kans op een ligplaats bieden”.

Het stadsbestuur erkent in de Nota Varen in Amsterdam dat er op dit moment een tekort is aan ligplaatsen voor vergunde passagiersvaartuigen en heeft dan ook onlangs een nieuwe projectleider aangesteld die zich alleen met de ligplaatsen zal bezighouden.

In de hoop dat op dat gebied goede resultaten geboekt zullen worden stelde de VVD per motie voor om de termijn voor het vinden van een ligplaats per 1 januari 2015 met een redelijke termijn te verruimen en vroeg zij het college om begin 2015 met een plan te komen over hoe voldoende ligplaatsen gevonden en gecreëerd kunnen worden.

De motie van de VVD werd mede-ondertekend door D66, SP en PvdA en werd unaniem aangenomen.