VVD wil concrete afspraken met woningbouwcorporaties over inbraakbeveiliging

Het Amsterdamse stadbestuur heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het flink gestegen aantal woninginbraken in de stad de komende jaren terug te dringen. Zo moet in 2018 het ophelderingspercentages bijna verdubbeld zijn en is het doel om het aantal geslaagde woninginbraken met 33% te verlagen ten opzichte van 2013. De VVD is zeer te spreken over de plannen, maar vraagt nog wel extra aandacht voor de kerntrekken, een inbraakmethode die veel voorkomt in Amsterdam. Raadslid Dilan Yesilgoz-Zegerius wil dat er concrete afspraken worden gemaakt met woningbouwcorporaties over inbraakbeveiliging: “Het is momenteel niet duidelijk aan welke standaard een deurslot bijvoorbeeld moet voldoen. Wij willen dat in ieder geval alle nieuw opgeleverde woningen worden voorzien van sloten die bestand zijn tegen deze veelvoorkomende inbraakmethode.”

Momenteel is het in Amsterdam niet verplicht om bij nieuwbouwprojecten of renovaties de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) te volgen, terwijl dit keurmerk de kans op een inbraak tot wel 90% vermindert. De VVD wil dat er hierover heldere afspraken worden gemaakt met het de corporaties. “Amsterdammers die hun nieuwe of gerenoveerde woning betrekken moeten nu zelfstandig hun gloednieuwe sloten vervangen voor sloten met kerntrekbeveiliging. Wij willen dat er afspraken gemaakt worden met de corporaties, zodat meteen de goede sloten geplaatst worden”, aldus Yesilgoz-Zegerius.

De extra inzet op preventie is geen overbodige luxe. Amsterdam scoort het slechtst van alle regio’s op het gebied van preventieve maatregelen in en rondom de woning, zoals extra veiligheidssloten en buitenverlichting. Om bewoners te stimuleren zelf meer preventieve maatregelen te treffen, zullen er de komende jaren speciaal voor risicogroepen voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd worden en wordt er ook een beroep gedaan op Amsterdammers zelf. Zo moeten buurtbewoners elkaar gaan waarschuwen en worden er Buurt Veiligheidsteam opgericht.