VVD-voorstel brengt jonge Amsterdammertjes in contact met techniek

Als het aan de VVD ligt, komen jonge Amsterdammertjes zo vroeg mogelijk in contact met techniek. VVD woordvoerder Werk Marianne Poot: ”Wanneer kinderen reeds op de basisschool merken dat techniek leuk is, kiezen ze sneller voor een technische opleiding. Wat de VVD betreft maakt Amsterdam echt werk van techniek en gaat het zich richten op kinderen van 4 tot 12 jaar. Denk hierbij aan techniek en programmeringslessen op basisscholen maar ook aan meer aandacht voor meisjes en techniek.”

Steeds minder leerlingen in Amsterdam kiezen voor een technisch studie terwijl de behoefte aan goed opgeleid technisch personeel hoog is.  “Amsterdam draait op technische beroepen terwijl pas in 2020 het vak Techniek op school verplicht wordt gesteld. Zo lang kunnen we niet wachten! De VVD wil het liefst nog dit lopende schooljaar beginnen met techniek op de basisschool. Er valt een wereld te winnen door initiatieven zoals IFabrica, Technika10 en speciale coding-dagen voor jongeren te bundelen en uit te breiden”, aldus Marianne Poot.

Om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren wil de VVD dat er voortaan lessen programmering vanaf de basisschool worden gegeven. Marianne Poot: “Momenteel is het tekort aan ICT’ers zo groot dat er opleidingen worden gestart vanuit het bedrijfsleven. Als we nu niet ingrijpen, wordt dit tekort  alleen maar groter. Programmeringslessen op de basisscholen zijn een goed begin om de afstand tussen arbeidsmarkt en onderwijs te verkleinen.”    

In het VVD-voorstel ‘Kiezen voor techniek werkt’ is woensdag 21 januari aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

Lees hier het voorstel en hier de reactie van het college.