Vier Vragen voor een Fractielid: Marianne Poot

Marianne Poot is sinds 2012 raadslid voor de VVD Amsterdam. Ze houdt zich onder andere bezig met Werk & Inkomen, Participatie en Gemeentebeleid. Daarvoor was ze fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam-Oost. Vier Vragen.

Allereerst de vraag die Cees Eenhoorn je in de vorige Vier Vragen stelde: ‘Marianne, je hebt destijds de stap van de deelraad naar de gemeenteraad gemaakt. Hoe heb je het verschil ervaren? Wat viel je mee? Wat viel je tegen?’

Aan de ene kant is er een groot verschil tussen een deelraad en de gemeenteraad; aan de andere kant ook weer niet. De verschillen zitten ‘m natuurlijk in de onderwerpen die in de gemeenteraad anders maar ook abstracter zijn. Je ziet dat een deelraad over de uitvoering gaat en de gemeenteraad over het beleid. Neem nu Werk & Inkomen – één van mijn portefeuilles. In de gemeenteraad spreken we over hoe we de jeugdwerkloosheid kunnen bestrijden en dat leggen we vast in het Aanvalsplan Jeugdwerkloosheid. In de deelraad spraken we over de uitvoering hiervan door de verschillende organisaties in het sociale domein.

Een groot verschil is ook de aandacht van de pers. Die is in de gemeenteraad bij iedere commissievergadering en raadsvergadering aanwezig. Terwijl het in de deelraad heel ingewikkeld was om publiciteit voor je standpunten te krijgen. Maar tegelijkertijd is er ook veel hetzelfde. Het gaat zowel in de gemeenteraad als de deelraad over het bouwen aan Amsterdam. En dat is op iedere schaal mooi. Je ziet dat aan de mensen: in de deelraad en in de gemeenteraad kom je vooral zeer gedreven mensen tegen die allemaal iets willen met deze mooie stad. En iedereen vanuit zijn of haar eigen politieke kleur.

Je noemde werkgelegenheid als één van jouw politieke onderwerpen. Hoe zit het eigenlijk met jouw eigen ambitie? Heb je wat werk betreft dromen die verwezenlijkt mogen worden?

Voor de komende tijd zijn mijn dromen verwezenlijkt. Sinds kort werk ik bij een zorgorganisatie, nadat ik lange tijd bij KPN had gewerkt. Dat wilde ik al langer, al vanaf dat ik een meisje was. Jongens dromen er als ze klein zijn van om brandweerman te worden, of piloot. Op eenzelfde manier had ik als meisje de droom om ooit eens in de zorg te werken. En dat is gelukt! Ik werk als manager Marketing voor Cordaan, en dat vind ik geweldig. Daarnaast mag ik deze prachtige stad besturen als gemeenteraadslid. Wat wil je nu nog meer!

En wat doe je het liefst als je niet aan het werk bent?

Ik hou enorm van schaatsen. Dat doe ik al jaren met veel plezier op de Jaap Edenbaan in Amsterdam Oost. Daar ben ik iedere donderdag te vinden – eerst op het ijs, en daarna in café Jaap. Ik heb ook twee keer meegedaan met de alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. 200 kilometer schaatsen in een uur of zeven, acht – bijna even zwaar als een marathondebat over werkloosheid. Zo’n tocht over de Weissensee heeft wel een wat ander uitzicht dan hier in Amsterdam – bevroren bergmeren in plaats van billboards. Toch zou ik al dat moois zonder twijfel inruilen voor een échte Elfstedentocht in Friesland. Ik ben dan ook elke keer teleurgesteld als er geen natuurijs is. Maar ik blijf hopen.

De volgende Vier Vragen worden niet gesteld aan een fractielid, maar aan Ariane Hoog, lijsttrekker voor de VVD in het waterschap Amstel, Gooi & Vecht. De eerste vraag mag jij stellen. Wat wil je graag van haar weten?

Ik vind het super dat Ariane zich inzet voor het Waterschap en hier zoveel aandacht voor vraagt.  Het is een onderwerp waar heel weinig mensen wat van weten. Mijn vraag aan Ariane is: waarom is het nu zo belangrijk om te gaan stemmen voor het Waterschap? En wat wil je over vier jaar bereikt hebben?