VVD wil verkeerslichten vergroenen

De VVD Amsterdam lanceert vandaag Amsterdam, City of Green Lights. Een ambitieus plan om de verkeerslichten in Amsterdam grootschalig beter af te stemmen. Verkeerslichten moeten veel meer aan elkaar gekoppeld worden en optimaal worden afgestemd op basis van pragmatische keuzes. De VVD wil met deze maatregelen van Amsterdam de groenste stad ter wereld maken. Raadslid Werner Toonk: “Amsterdam zou niet alleen bekend moeten staan vanwege de Red Lights, maar juist vanwege de Green Lights.”

Gemeenteraadslid Werner Toonk: “Verkeerslichten in Amsterdam functioneren nog te veel als eilanden. Dat is een gemiste kans. Want uit experimenten op de Stadhouderskade blijkt dat het verkeer op de hoofdnetten twee keer zo vlot kan doorstromen. Laten we daar dan werk van maken!” Uit macro-economisch onderzoek blijkt bovendien dat de maatschappelijke baten van het beter afstemmen van verkeerslichten landelijk 400 tot 500 miljoen euro kunnen bedragen.

De VVD heeft tien concrete voorstellen uitgewerkt in een initiatiefvoorstel dat vandaag aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Naast pragmatisch afstemmen, nieuwe technologieën en uitgaan van verkeersstromen, gaat het daarbij bijvoorbeeld om aandacht  voor het permanent aftellen van lichten, het openbaar maken van de afstelschema’s en het toegankelijk maken van de gemeentelijke dienstverlening.  Toonk: “Amsterdammers die nu de gemeente bellen om een verbetersuggestie door te geven, worden nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Terwijl juist de Amsterdammers zelf vaak heel goed weten waar het beter kan.”

De VVD wil met deze maatregelen van Amsterdam de groenste stad ter wereld maken. Toonk: “Amsterdam zou niet alleen bekend moeten staan vanwege de Red Lights, maar juist vanwege de Green Lights.”

Lees hier het volledige voorstel.