VVD verbijsterd door grote financiële tegenvaller Afval Energie Bedrijf

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 1 april sprak raadslid Marianne Poot namens de VVD haar grote verbijstering uit over het financiële debacle bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) waarover de raad op 31 maart is ingelicht. Marianne Poot: “Het was bekend dat er zorgen over het AEB waren, maar dat in een jaar tijd de helft van de waarde van het bedrijf verdampt is en het dividend structureel met 11 miljoen per jaar naar beneden is bijgesteld; dat hadden ik en mijn fractie in de verste verte niet verwacht.”

Het AEB is sinds 2014 verzelfstandigd en de Gemeente Amsterdam is enig aandeelhouder van het bedrijf. Voor de VVD is het daarom belangrijk dat er eerst opheldering over de achtergronden en oorzaken van de problemen wordt gegeven om een oordeel te kunnen vormen. Marianne Poot stelde wethouder Ollongren daarom een aantal vragen. Zo wil zij weten of de business case voor de verzelfstandiging niet is opgesteld vanuit wensdenken, hoe realistisch de businesscase case destijds was en wil zij dat deze nogmaals zeer kritisch getoetst wordt. Daarnaast wil de VVD weten of het lek inmiddels boven is. Aangezien in een jaar tijd de helft van de waarde van het bedrijf verdampt is het van zeer groot belang op de hoogte te zijn van verdere risico’s.

Bovendien heeft Marianne Poot het verzoek gedaan om het Rekenkamer-onderzoek naar het AEB, dat voor eind 2105 gepland stond naar voren te halen om zo snel mogelijk duidelijkheid voor de Amsterdamse belastingbetaler te creëren.

Lees hier het artikel van Het Parool en zie hier het bericht van AT5.

AEB - (MP) - Telegraaf 2 april 2015