VVD wil Dag van de Arbeid afschaffen als vrije dag gemeenteambtenaar

VVD Amsterdam wil dat ambtenaren in dienst van de gemeente Amsterdam gewoon aan het werk gaan op 1 mei. Net als de rest van Nederland. De Dag van de Arbeid is voor werknemers van de gemeente een doorbetaalde vrije dag. Gemeenteraadslid Rik Torn: “Wat betreft de VVD komt daar snel een eind aan. Deze vrije dag is niet meer van deze tijd. Amsterdammers kunnen niet terecht aan gemeenteloketten en de vrije dag kost de gemeente jaarlijks €3 miljoen.”

Deze overbodige vrije dag is geen officiële feestdag en is vrijwel nergens anders in Nederland een vrije dag. De VVD vindt de Dag van de Arbeid dan ook het uitgelezen moment om het belang van werk te benadrukken door op die dag ook daadwerkelijk te werken. Bovendien verwachten Amsterdammers niet dat alle loketten op 1 mei gesloten zijn. Daardoor staan ze voor een dichte deur als ze hun paspoort op willen halen of een vergunning willen aanvragen.

De belangstelling voor de Dag van de Arbeid neemt al decennia af. Jaarlijks kent de 1 mei-betoging in Amsterdam 500 deelnemers terwijl de gemeente 13.000 ambtenaren in dienst heeft. Torn: “Daarmee rijst de vraag welk doel deze doorbetaalde vrije dag nog dient. De betoging vindt bovendien ’s avonds plaats dus men heeft alle tijd om na werktijd aan de demonstratie deel te nemen. Gemeenteambtenaren die de Dag van de Arbeid de gehele dag willen vieren, kunnen daar wat betreft de VVD gewoon een vrije dag voor opnemen, net zoals de rest van Nederland dat doet op voor hen belangrijke dagen.”

Met dit voorstel wil de VVD de rechtspositie van ambtenaren en werknemers in de private sector dichter bij elkaar brengen. Amsterdamse gemeenteambtenaren hebben, in tegenstelling tot de meeste andere werknemers doorbetaald vrij op Goede Vrijdag, de Dag van de Arbeid en op 5 mei. Rik Torn: “De gemeente Amsterdam is gelukkig een goede werkgever, maar extra betaald verlof op 1 mei en Goede Vrijdag is wel erg riant. Wij stellen voor om alleen nog op Bevrijdingsdag Amsterdamse ambtenaren vrijaf te geven. Dit bespaart de Amsterdamse belastingbetaler miljoenen per jaar. Bovendien komt het de dienstverlening aan de Amsterdammers ten goede.”

Vandaag dient de VVD een voorstel hiertoe in in de Amsterdamse gemeenteraad.

Lees hier het volledige voorstel.

Update 7 juli 2015: Lees hier de bestuurlijke reactie van het stadsbestuur op het voorstel.