VVD wil onderzoek rol shisha lounges in liquidatiegolf

Amsterdam wordt geteisterd door een ware liquidatiegolf waarbij veel criminele maar soms ook onschuldige slachtoffers vallen. In de nacht van 12 op 13 mei jl. was het weer raak en werd iemand op de De Clerqstraat doodgeschoten. Hierbij werden ook een voorbijrijdende tram, een geparkeerde auto en twee gebouwen geraakt.

Volgens getuigen liepen de daders gemaskerd door geblindeerde motorhelmen en bewapend met een Kalasjnikov en een pistool kort voor de dodelijke schietpartij shisha lounge 'Village' binnen -tevergeefs- op zoek naar hun slachtoffer dat kort daarvoor de gelegenheid had verlaten. Na deze vruchteloze zoektocht zou een schietpartij zijn begonnen die doorging tot op de straat.

Terugkijkend op de afgelopen periode van criminele executies valt op dat meerdere schietpartijen -al dan niet met dodelijke afloop- plaatsvonden in shisha lounges of dat de daders of slachtoffers kort daarvoor een shisha lounge bezochten. VVD woordvoerder Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius:  “De liquidaties worden frequenter, komen dichterbij en de kans dat onschuldige slachtoffers vallen, groeit. Amsterdam moet alle mogelijk instrumenten inzetten om een einde te maken aan deze koelbloedige afrekeningen. Daarom moet ook de rol die shisha lounges spelen in het criminele circuit worden onderzocht zodat op basis daarvan maatregelen kunnen worden genomen.”