Onderzoek nut, noodzaak en kosten 23 Amsterdamse bibliotheekfilialen

De Amsterdamse VVD-fractie stelt vragen over de kostenefficiëntie van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Gemeenteraadslid Rik Torn: “In het verleden bleek in sommige OBA-vestigingen een uitgeleend boek €11,- aan subsidie te kosten. Tevens liggen sommige wijkbibliotheken slechts twee minuten per bus of 5 minuten per fiets uit elkaar. Het is niet meer dan normaal -zeker gezien de opkomst van digitale uitleen- dat nut, noodzaak en kosten van de huidige 23 bibliotheekfilialen onder de loep worden genomen. Zo kijken we hoe gemeenschapsgeld zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet.”

Voor het in stand houden van de bibliotheekvoorziening ontvangt de OBA in 2015 €26.608.405,- aan subsidie van Gemeente Amsterdam. Van dit geld worden 23 bibliotheken verspreid over de gehele stad geëxploiteerd. Daarnaast zijn er nog OBA-vestigingen in Diemen, Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel. VVD woordvoerder Cultuur Samira Bouchibti: “Amsterdammers jong en oud zijn al lang niet meer alleen afhankelijk van de bieb voor een goedkoop en goed toegankelijk aanbod van boeken. Van W.F. Hermans tot Homerus en van Jip en Janneke tot Anna Karenina, via websites als Marktplaats is de gehele Wereldbibliotheek voor een paar euro per titel te koop en eenmaal gelezen kan hetzelfde boek net zo gemakkelijk weer worden doorverkocht.” 

Rotterdam is in 2012 naar aanleiding van teruglopende gebruikscijfers, toenemende concurrentie van het internet, wensen van klanten wat betreft service en openingstijden alsmede bezuinigingen begonnen met een grootschalige herstructurering van de openbare bibliotheek. “Dat ook in de bibliotheekwereld dingen anders kunnen, bewijst Rotterdam. In 2010 telde die stad meer dan 20 bibliotheekfilialen, in 2020 zullen die vervangen zijn door zes bibliotheken, allemaal goed bereikbaar en met ruime openingstijden”, aldus Torn.