VVD en D66 willen zzp'ers steun in de rug geven

VVD en D66 willen de positie van Amsterdamse ondernemers verbeteren door de bekendheid van de bijstand voor zelfstandigen (BBZ) te vergroten. VVD-raadslid Marianne Poot: “Zzp’ers zijn belangrijk voor Amsterdam. Niet alleen zorgen ze voor een innovatief vestigingsklimaat maar ze zijn ook de MKB’ers en werkgevers van de toekomst. De BBZ geeft zzp’ers een tijdelijk steuntje in de rug. Op deze manier kunnen ze -ook wanneer het even tegenzit- blijven ondernemen. Samen met D66 wil de VVD het bestaan van de BBZ meer onder de aandacht brengen.”

Tot vreugde van VVD en D66 stijgt het aantal zzp’ers in Amsterdam. Momenteel zijn 50.000 Amsterdammers als zzp’er actief. Het gemiddelde inkomen van een zzp’er ligt echter tussen de €21.000 en €28.000, wat beneden modaal is. D66-raadslid Ariëlla Verheul: “Zzp’ers zijn kwetsbaar, omdat zij niet in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering. Zij komen direct in de bijstand terecht. Ook het aantal zelfstandigen met schulden groeit. Het is belangrijk om als gemeente te zorgen voor goede dienstverlening aan deze groep.”

Amsterdam biedt via de BBZ tijdelijke financiële ondersteuning, in de vorm van inkomenssteun of startkapitaal. De voorziening lijkt relatief onbekend te zijn, met enkele tientallen aanvragen ten opzichte van de meer dan 10.000 startende ondernemers vorig jaar. VVD en D66 roepen het college op informatie over de BBZ beter te verspreiden.