Amsterdam moet stoppen met spelen van makelaar en vastgoedboer

Uit een steekproefsgewijs onderzoek blijkt dat gemeentelijk vastgoed verhuurd wordt aan bedrijven zoals kapsalons, eettentjes en winkels. VVD-woordvoerder Vastgoed Rik Torn: “Het is absoluut geen overheidstaak om vastgoed uit te baten. Wie op het drukste punt van de Dappermarkt om zich heen kijkt, ziet hele blokken aan panden die eigendom van de gemeente zijn. In totaal bezit de gemeente Amsterdam maar liefst 1.441 vastgoedobjecten ter waarde van een slordige 2 miljard euro. Deze welhaast communistische praktijken moeten stoppen en daarom wil de VVD dit vastgoed zo snel mogelijk afstoten.”

Uit de steekproef gehouden in de Dappermarktbuurt blijkt dat veel winkels, horeca en andere bedrijven in gemeentelijk vastgoed gevestigd zijn. Een vergelijking tussen Funda en de gemeentelijke huuropbrengsten doet vermoeden dat er geen marktconforme huurprijzen betaald worden. “Het subsidiëren van ondernemers via niet marktconforme huren leidt niet alleen tot oneerlijke concurrentie, maar komt uiteindelijk voor de rekening van de Amsterdammers” , aldus Rik Torn.

De Amsterdamse VVD-fractie wil weten waarom de gemeente onnodig vastgoed bezit. “De overheid is geen makelaar, vastgoedboer of beleggingsclub. Bedrijven huisvesten is dan ook geen taak van de gemeente, het is onbegrijpelijk waarom dit vastgoed nog niet is afgestoten”, aldus Torn. 

De VVD in Amsterdam dringt er al jaren op aan om te snijden in de gemeentelijke vastgoedportefeuille.