Slap boetebeleid maakt van Amsterdam bijstandsattractie

Volgens SP-wethouder Vliegenthart is Amsterdam een trendsetter door het minder boetes op te leggen bij bijstandsfraude. VVD-woordvoerder Werk Marianne Poot: “Dit slappe boetebeleid lanceert Amsterdam als permanent bedevaartsoord voor bijstandsfraudeurs. Ontzettend slecht voor de stad en voor het maatschappelijk draagvlak van een sociale voorziening zoals de bijstand.”

Uit onderzoek van het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs blijkt dat Rotterdam bijna zes keer zoveel boetes voor bijstandsfraude oplegt dan Amsterdam. Terwijl Amsterdam meer bijstandsuitkeringen verstrekt. Recente uitlatingen van de verantwoordelijk wethouder doen vermoeden dat dit een bewuste keuze is door nalatigheid bij bijvoorbeeld het invullen van een bijstandsaanvraag niet te beboeten. “Hoewel minder erg dan bijstandsfraude is ook nalatigheid verwijtbaar en strafbaar. Als je opzettelijk informatie achterhoudt of verkeerd invult bij de aanvraag van een bijstandsuitkering dan moet dit bestraft worden. Door dit niet te beboeten geven we een totaal verkeerd signaal af. De VVD wil dat ook in gevallen van nalatigheid een passende boete wordt geheven", aldus Marianne Poot.

Naar aanleiding van het onderzoek van het LCSR en de recente uitspraken van wethouder Vliegenthart heeft Marianne Poot vragen gesteld waarin zij onder meer verzoekt aan het college om samen met Rotterdam een verklaring voor de verschillen te geven en deze aan de raad ter beschikking te stellen.