VVD en D66 willen duidelijkheid over landelijke samenvoeg-regels

In Amsterdam gelden veel verschillende gemeentelijke regels met betrekking tot het samenvoegen van woningen, bijvoorbeeld om twee kleine woningen samen te voegen tot een gezinswoning. Ook vraagt men in sommige stadsdelen een hoge ‘samenvoegboete’. Volgens de landelijke wet heb je voor samenvoegen voor eigen gebruik echter geen vergunning meer nodig. Raadslid Daniel van der Ree: “Wij zijn blij dat de nieuwe wet drempels wegneemt voor huiseigenaren en we vragen het stadsbestuur dan ook zo snel mogelijk de Amsterdamse regels daarop aan te passen”.

De fracties van VVD  en D66 willen dat het voor huiseigenaren eenvoudiger wordt om woningen samen te voegen voor eigen gebruik. Dit biedt ruimte voor gezinnen die in de stad willen blijven wonen en daarom kleinere woningen willen samenvoegen tot een gezinswoning en bovendien levert het wegenemen van drempels voor samenvoegen een bijdrage aan het toevoegen van woningen in het middensegment. De VVD heeft het stadsbestuur dan ook al eerder gevraagd om drempels weg te nemen en samenvoegen voor huiseigenaren die het huis zelf gaan bewonen makkelijker te maken.

Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe landelijke Huisvestingswet van kracht waarin staat dat voor het samenvoegen of onttrekken van woningen ten behoeve van bewoning of het gebruik als kantoor of praktijkruimte door de eigenaar niet langer een vergunning van de gemeente nodig is.

Daarmee vervallen dus ook (na een overgangsperiode van uiterlijk een jaar) de oude regels  die de gemeente en de stadsregio stelden aan het samenvoegen voor eigenaar/bewoners. Het lijkt er echter op dat de gemeente Amsterdam geen aanstalten maakt om het Amsterdamse beleid zo snel mogelijk aan te passen op de landelijke wetgeving en zo drempels voor huiseigenaren weg te nemen. Daniel van der Ree: “Onlangs heeft de stadsregio haar beleid op de nieuwe wet aangepast. Behalve de regels over het samenvoegen en onttrekken van woningen. Wat ons betreft een gemiste kans.”

Ook lijken de nieuwe mogelijkheden nog niet door de gemeente te zijn gecommuniceerd en is niet duidelijk wanneer de oude regels vervallen en waar huiseigenaren zich straks kunnen melden voor praktische zaken als aanpassing van bijvoorbeeld hun adresgegevens in het gemeentelijk systeem nadat zij hun woningen vergunningvrij hebben samengevoegd.

Lees hier de volledige schriftelijk vragen die Daniel van der Ree (VVD) en Reinier van Dantzig (D66) vandaag indienden.

Update 16 oktober 2015: Lees hier de beantwoording op de schriftelijke vragen.

Update 28 oktober 2015: Lees hier de nadere schriftelijke vragen die de VVD en D66 stelden n.a.v. de beantwoording.