Hoogste tijd voor slim cameratoezicht in Amsterdam

De VVD dringt bij de burgemeester aan op het plaatsen van gezichtsherkennende camera’s. Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “Slimme, gezichtsherkennende camera’s maken echt het verschil in de strijd tegen radicalisering en georganiseerde misdaad. Ook spelen ze een cruciale rol in het weren van drugsdealers en het opsporen van overvallers. Het is de hoogste tijd dat Amsterdam ze inzet want we hebben ze keihard nodig.”

Onderzoek wijst uit dat cameratoezicht van grote toegevoegde waarde is in Amsterdam. Door camera’s daalt de criminaliteit en voelen Amsterdammers zich veiliger. Ook blijkt dat de overgrote meerderheid van de Amsterdammers geen enkel bezwaar tegen de aanwezigheid van camera’s heeft. “Juist als het veiligheidsgevoel in een buurt of winkelgebied is aangetast door bijvoorbeeld een overval of inbraakgolf, is cameratoezicht bij uitstek een middel om de veiligheidsbeleving bij bewoners en ondernemers te herstellen”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

De nieuwste generatie camera’s is in staat gezichten te herkennen, afwijkend gedrag te registreren en kan worden gekoppeld aan informatiesystemen voor een betere en verdergaande ontleding van de data. Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “De beelden van deze camera’s worden heel gericht  geanalyseerd door computersystemen. Dat is veel sneller, efficiënter en goedkoper waardoor we de kostbare politiecapaciteit beter kunnen inzetten.”