VVD en D66 willen betere procedure zelfbouwkavels

Steeds meer Amsterdammers zijn geïnteresseerd in een zelfbouwkavel om hun eigen droomhuis te kunnen bouwen. Toewijzing van deze kavels gaat via de methode ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Dit heeft tot gevolg dat kopers weken in de rij staan en ter plaatse moeten kamperen om een plek te bemachtigen. Niet iedereen heeft echter de mogelijkheid weken in een tentje te bivakkeren. VVD-woordvoerder Wonen Daniel van der Ree: “Deze situatie is onwenselijk. Met de huidige techniek moet het toch mogelijk zijn om een transparant en eerlijk toewijssysteem te ontwikkelen.”

In Amsterdam Noord worden er op 10 oktober zelfbouwkavels verkocht. Volgens de berichtgeving van AT5 staan er op dit moment caravans, tenten en omgebouwde busjes opgesteld. Lang niet alle geïnteresseerden kunnen - bijvoorbeeld door werkverplichtingen - zes weken wachten. Van der Ree: “Dit systeem is niet eerlijk voor mensen die gewoon op hun werk moeten verschijnen en daardoor geen tijd hebben om zes weken te kamperen. Daarom heeft wat ons betreft een digitaal toewijssysteem de voorkeur.”

De VVD en D66 roepen het stadsbestuur dan ook op om na te denken over een nieuw modern toewijssysteem zodat de rijen tenten en caravans binnenkort tot het verleden behoren.

Lees hier de volledige schriftelijke vragen.