Amsterdam en de Griekse crisis

In het najaar van 2009, met het aantreden van een nieuwe regering, werd duidelijk dat Griekse begrotingstekort een stuk hoger was dan de Grieken voor die tijd hadden gepresenteerd. Bij binnenkomst word ik zeer welkom ontvangen door Vaso, zij is penningmeester van de GGA (De Griekse Gemeenschap in Amsterdam).

Onderwerpen De Vrije Amsterdammer (oktober 2015)

Interview Jaap Nab

Debat Dilan Yesilgoz en Rutger Groot Wassink

Editorial

Interview Joost Taverne 

Amsterdam en de Griekse crisis

In het najaar van 2009, met het aantreden van een nieuwe regering, werd duidelijk dat Griekse begrotingstekort een stuk hoger was dan de Grieken voor die tijd hadden gepresenteerd. In 2010 heeft Griekenland het eerste steunpakket ontvangen van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Aan deze steun is een aantal voorwaarden verbonden, zoals het terugdringen van de overheidsuitgaven en het verhogen van de belastinginkomsten. Maatregelen die grote gevolgen hebben voor de Griekse bevolking. Maar wat merken Griekse Amsterdammers van de crisis in Griekenland? De VVD Amsterdam wilde dit graag weten en ging op onderzoek uit en kwam in contact met de Griekse Gemeenschap Amsterdam (GGA).


Griekse Gemeenschap

Op donderdagavond half 8 sta ik op de Wittenkade in Amsterdam West. Hier is de GGA gevestigd. Bij binnenkomst word ik zeer welkom ontvangen door Vaso, zij is penningmeester van de GGA. De GGA is er voor de Grieken die in Nederland wonen, zo legt Vaso uit. “Dat zijn Grieken die net in Nederland wonen, maar ook Grieken die hier al veel langer wonen. De Griekse Gemeenschap helpt nieuwe Grieken met bijvoorbeeld het leren van de taal, het zoeken naar een woning en helpt bij het invullen van formulieren. Maar de gemeenschap is er ook voor leuke en sociale activiteiten. De Griekse cultuur kent veel mooie tradities bijvoorbeeld rondom Kerstmis en Pasen, feesten die wij graag met elkaar vieren. We willen mensen ook het gevoel geven, dat ze – ondanks dat ze in een vreemd land zijn – wel ergens op terug kunnen vallen.” Zelf is Vaso 29 jaar geleden door de liefde naar Nederland gekomen en zij weet als geen ander hoe het is om na je twintigste nog een nieuwe taal te moeten leren. “Gelukkig heb ik veel steun van mijn schoonfamilie gehad, die me erg geholpen heeft bij het leren van de taal. Bij taal begint alles. Dat probeer ik mensen die net naar Nederland komen ook altijd mee te geven. De gemeenschap kan je hierbij helpen, maar uiteindelijk moet je het wel zelf doen!” En dat zelf doen is Vaso op het lijf geschreven. Al een maand na haar komst naar Nederland is zij gaan werken in een kaasfabriek. Inmiddels runt zij nu al jaren haar eigen horecaonderneming in Beverwijk. Samen met Irini en Dimitri vormt Vaso het bestuur van de GGA. Het drietal vult elkaar goed aan. Vaso richt zich meer op de filantropische zaken, Irini houdt zich bezig met culturele activiteiten en onderhoudt de contacten met de ambassades, terwijl Dimitri als voorzitter zich inzet om ook meer jongeren enthousiast te maken voor de Griekse gemeenschap.

Crisis

Als ik Vaso vraag wat zij merkt van de Griekse crisis, kan ze me een legio voorbeelden geven. Haar ouders wonen op Kreta, het eiland waar Vaso als kind is opgegroeid. Gelukkig hebben haar ouders wat land waar ze groenten kunnen verbouwen en wat dieren kunnen houden, maar ook haar ouders hebben het moeilijk. “Deze week belde mijn moeder en vertelde ze mij dat zowel mijn vader als mijn moeder weer gekort wordt op hun pensioen. Mijn ouders hebben maar een paar honderd euro om rond te komen en daar moet alles van betaald worden: het eten, het huis en de medicijnen. Want zo’n zorgstelsel als wij hier in Nederland hebben, hebben ze daar niet.” Ook andere familieleden van Vaso hebben het moeilijk. “Mijn neef heeft al drie maanden geen salaris gekregen, dan wordt rondkomen wel erg lastig.” Vaso en haar zus die in Engeland woont, helpen haar familie, bijvoorbeeld bij de financiering van de studie van haar neefjes en nichtjes. Als ik vraag of Vaso ook weleens opmerkingen krijgt in de trant van: “Ik hoef niet te betalen want jullie Grieken hebben nog een schuld openstaan”, knikt Vaso driftig. “Dergelijke opmerkingen krijg ik inderdaad ook. Ik vind het geen enkel probleem om met mensen in discussie te gaan over de situatie in Griekenland en ik vind het ook geen enkel probleem als mensen een andere mening daarover hebben, maar het is wel jammer dat mensen dit soort dingen vaak zeggen zonder te weten wat er daadwerkelijk speelt. Veel mensen zijn toch minder geïnformeerd dan ze zelf vaak denken.” De negatieve publiciteit heeft hier volgens Vaso ook een grote rol bij gespeeld. “Sommige dingen kloppen ook wel. Griekenland is natuurlijk heel anders dan Nederland. Maar men is erg bereidwillig in Griekenland om te veranderen en bij te dragen, alleen wordt op dit moment de situatie wel erg nijpend. Als ik in Griekenland ben, zie ik kinderen en ouderen die geen huis hebben, die in kapotte kleding lopen en die geen eten hebben. Het is jammer dat mensen hier in Nederland niet vaker stilstaan bij die gevolgen.” Ook binnen de Griekse gemeenschap komt dit onderwerp vaak naar voren. “Er is veel onrust onder de leden van de Griekse gemeenschap, zij maken zich zorgen over hun familie in Griekenland.” Maar ook nu zit Vaso niet stil.

Ondernemend

De ondernemende vrouw is met Ruud Broersma en een aantal vrijwilligers van de GGA een stichting gestart: Help children in Greece. Dit particuliere initiatief heeft als doel om alle kinderen in Griekenland te helpen. Op dit moment is Vaso druk bezig kleding voor deze kinderen in te zamelen. Ze heeft een loods, pallets en vervoer naar Griekenland geregeld. Er is al flink wat kleding binnengekomen, maar dat is niet genoeg. “We willen met de stichting ook geld inzamelen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat kinderen een ontbijt krijgen op school. Op dit moment zijn er veel kinderen in Griekenland die zonder ontbijt naar school gaan, omdat ouders gewoonweg de middelen niet hebben. Kinderen dreigen vaak de dupe te worden van dit soort situaties en dat willen wij zoveel mogelijk voorkomen. Kinderen zijn niet alleen de toekomst maar kinderen hebben ook het recht om kind te kunnen zijn!” Als ik aan Vaso vraag wat zij de Nederlanders wil meegeven zegt ze:“Niet alles is wat het lijkt in Griekenland, ook mensen met een hoge opleiding in Griekenland zitten thuis zonder baan en hebben geen eten. Maar besef je vooral hoe goed alles in Nederland geregeld is!”