VVD verbijsterd over gemeentelijke villa’s

Uit onderzoek van de VVD blijkt dat de gemeente 19 villa’s aan en rond de Osdorperweg bezit. VVD-woordvoerder Vastgoed Rik Torn: “De exploitatie van villa’s is absoluut geen taak van de gemeente. Ik ben dan ook verbijsterd over het feit dat de gemeente deze woningen bezit en voor zeer lage prijzen verhuurt. Een woning van €500.000 wordt door de gemeente voor minder dan €200 per maand verhuurd. Hier moet zo snel mogelijk een eind aan komen. ”

Uit eerder onderzoek van de VVD bleek dat de gemeente vastgoed met daarin shoarmazaken, kappers en eettentjes bezit. Nu blijkt dat de gemeente ook 19 villa’s bezit aan en rond de Osdorperweg. Torn: “Wij willen opheldering over de redenen achter het bezit van de woningen. Bij ons zijn de alarmbellen afgegaan toen duidelijk werd dat deze kostbare woningen voor lage prijzen verhuurd worden. Indien woonhuizen voor een lage prijs verhuurd worden maakt dit het lastiger om de woningen voor een goede prijs te verkopen. Koop breekt namelijk geen huur, waardoor een koper met een slecht rendement opgezadeld zit”.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de gemeente de komende jaren voor minimaal €250 miljoen aan vastgoed afstoot. De opbrengst zal gebruikt worden om de stadsschuld af te lossen. De VVD maakt zich zorgen om de lage huren en de problemen die dat met zich meebrengt in geval van verkoop. Wat de VVD betreft worden de woningen verkocht op een manier zodat het de Amsterdamse belastingbetaler het meest oplevert.

De Amsterdamse VVD maakt zich al jaren hard om de vastgoedportefeuille van de gemeente drastisch te verkleinen. Het exploiteren van vastgoed zonder beleidsdoel is wat betreft de VVD geen taak van de overheid.

Klik hier voor de schriftelijke vragen.

Lees hier het artikel van 9 oktober uit NRC Handelsblad over het gemeentelijk vastgoed