VVD wil duidelijkheid over informatievoorziening nieuwe samenvoegregels

In navolging van eerdere vragen willen VVD en D66 duidelijkheid van het stadsbestuur omtrent de informatievoorziening aan huiseigenaren bij samenvoegen. Raadslid Daniel van der Ree: “Per 2016 wordt de ‘samenvoegboete’ gelukkig afgeschaft en wij zijn van mening dat Amsterdammers die willen samenvoegen daar ook dit jaar actief over geïnformeerd hadden moeten worden zodat zij konden bepalen om hun samenvoegplannen uit te stellen en de samenvoegboete te voorkomen".

De VVD en D66 ontvingen echter signalen van Amsterdammers dat dit niet of slechts ten dele gebeurd zou zijn en dat mensen op basis van onvolledige informatie soms meer dan €10.000 aan de gemeente moesten afdragen toen zij in 2015 hun woning hebben samengevoegd.

Als de samenvoegers door gemeente was duidelijk gemaakt dat zij vanaf 1 januari 2016 geen samenvoegboete in de vorm van compensatie meer hoeven af te dragen en dat het samenvoegen vanaf dat moment volledig vergunningvrij wordt hadden zij er in veel gevallen waarschijnlijk voor gekozen om het samenvoegen een paar maanden uit stellen.

De VVD en D66 willen daarom weten op welke wijze alle samenvoegers in 2015 actief en volledig door de gemeente geïnformeerd zijn over de veranderende samenvoegregels onder de nieuwe Huisvestingswet per 1 januari 2016.

Lees hier de volledige schriftelijke vragen.