Rijnstraat in Zuid wordt Freezone

De Rijnstraat in Amsterdam Zuid wordt voorgedragen als freezone waar winkeliers en horecaexploitanten in overleg met bewoners kunnen ondernemen zonder last te hebben van knellende regels. De aanwijzing vindt plaats naar aanleiding van diverse voorstellen ingediend door VVD fractievoorzitter Marja Ruigrok. Eerder is de Jan Evertsenstraat in West aangewezen als freezone. “Ontzettend top dat na de Jan Eef nu ook de Rijnstraat een freezone wordt. Zo geven we ondernemers de kans om te ondernemen en wordt de straat voor zowel bewoners als ondernemers een leuke en levendige plek!”, aldus Ruigrok.

VVD-stadsdeelbestuurder in Zuid Paul Slettenhaar is net zo blij als Ruigrok. Hij heeft zich de afgelopen tijd ingezet om de freezone te realiseren. Slettenhaar: “De Rijnstraat heeft een belangrijke functie in de Rivierenbuurt. Deze straat heeft zoveel dynamiek en mogelijkheden in zich, het is bij uitstek een plek waar een freezone de juiste impuls kan geven om het gebied tot volle bloei te laten komen.”

Freezones bieden onder andere mogelijkheden voor het verminderen van regeldruk, het aanwijzen van blauwe parkeerzones, faciliteren van pop-up horeca en winkels, het versoepelen van terrasvergunningen, flexibele bestemmingsplannen en het toestaan van mengformules. In overleg met bewoners en ondernemers wordt bepaald welke mogelijkheden de freezone gaat bieden. Alle effectief gebleken maatregelen worden uitgerold over de hele stad. Op deze manier profiteert elke ondernemer en ontstaat een gelijk speelveld. Ook het Osdorpplein in Nieuw-West wordt als freezone aangewezen.