VVD wil ZZP’ers overhalen ZMP’er te worden

Veel Zelfstandigen Zonder Personeel met ambities om door te groeien vinden het spannend en moeilijk om personeel aan te nemen. De VVD wil zoveel mogelijk drempels wegnemen om van ZZP'ers ZMP'ers –Zelfstandigen Mét Personeel- te maken. VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok: "ZZP'ers zijn de MKB'ers en groeiers van de toekomst. Zij zorgen voor banen en geven daarmee een impuls aan de lokale economie. Door een speciaal ZMP-loket, het toegankelijk maken van verzuimverzekeringen en Europese aanbestedingen wil de VVD al die ZZP’ers die op het punt staan voor het eerst een werknemer aan te nemen, over de streep trekken.”

ZMP-loket

In Amsterdam bestaat reeds een Ondernemersplein dat fungeert als een ontmoetingsplek voor ondernemers, overheid en onderwijs. De VVD stelt voor om een loket specifiek gericht op ZMP’ers aan dit plein toe te voegen. “Het ZMP-loket zal  startende ondernemers informeren over regelingen zoals loonkostensubsidie, betaalbare bedrijfsruimte en vormen van financiering zoals De Kredietunie maar ook private investeerders en crowdfundacties”, aldus Ruigrok.

City Deals

De meeste wet –en regelgeving met betrekking tot ZZP’ers is landelijk. Toch heeft Amsterdam de mogelijkheid om via City Deals die aan de Agenda Stad gekoppeld zijn invloed uit te oefenen. Marja Ruigrok: “In Nederland hebben werkgevers een financiële verantwoordelijkheid voor zieke werknemers. Kleine ondernemers kunnen dit vaak niet betalen. Wij willen dat Amsterdam zich samen met verzekeraars en bedrijfsleven inzet om verzuimverzekeringen toegankelijk te maken voor ZMP’ers.”  

Ook op het gebied van Europese aanbestedingen valt volgens Ruigrok nog een wereld te winnen: “Knip Europese aanbestedingen op of maak het mogelijk voor zelfstandigen en kleine bedrijven om hier als een collectief in op te trekken. Zo’n eerste grote opdracht is vaak de springplank die nodig is om van ZZP’er naar ZMP’er door te groeien.”

Klik hier om het voorstel te lezen.