VVD wil korte metten maken met straatintimidatie

Als het aan de Amsterdamse VVD ligt gaat Amsterdam een vuist maken tegen straatintimidatie. VVD woordvoerder Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “Iedereen moet in Amsterdam te allen tijde veilig over straat kunnen. Daarom is het volstrekt onacceptabel dat vrouwen maar ook andere groepen, zoals homo’s en transgenders, in bepaalde delen van de stad zodanig worden geïntimideerd dat ze die plekken mijden. Wij willen dat er een combinatie van maatregelen wordt genomen waaronder het opnemen van straatintimidatie als strafbepaling in de APV om zo een duidelijk signaal af te geven dit wangedrag niet langer wordt gepikt.”

In Amsterdam worden vrouwen regelmatig op straat geconfronteerd met intimiderende, seksuele opmerkingen. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie Amsterdamse vrouwen van mening is dat vrouwen en meisjes ongewenste aandacht krijgen. “De gemeente zou op wijkniveau moeten inventariseren waar overlast door straatintimidatie als problematisch wordt ervaren. Zo kunnen politie en opsporingsambtenaren heel gericht handhaven en waar nodig beboeten. Ook moeten buurtbewoners hierbij betrokken worden, zij weten immers als geen ander wat er in hun buurt speelt en welke oplossing het beste werkt”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Tevens wil Yeşilgöz-Zegerius middels bewustwordingscampagnes en voorlichting op school aandacht vragen voor dit probleem: “Wat ons betreft komt er in Amsterdam door middel van bijvoorbeeld korte, ludieke voorlichtingsfilmpjes een campagne die Amsterdammers wijst op het wat ons betreft onderbelichte probleem van straatintimidatie. Ook scholen zouden hier structureel aandacht aan moeten besteden want jong geleerd is oud gedaan.”