VVD wil opheldering over belaging Joods gezin

In de Rivierenbuurt is een Joods gezin tijdens oud en nieuw onder het roepen van antisemitische leuzen met vuurwerk bekogeld. Woordvoerder veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius: “De VVD vindt dat iedereen in Amsterdam, ongeacht zijn geloof zich veilig moet kunnen voelen. Daarom willen we van de burgemeester weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke acties er worden ondernomen om dit in de toekomst te voorkomen.”

Nog te vaak wordt de Joodse gemeenschap slachtoffer van discriminatie en geweld. In 2014 werd in Nederland 171 keer melding gemaakt van antisemitisme, een toename van 71 gevallen in vergelijking met het jaar daarvoor. “Ik heb begrepen dat het gezin eerst geen aangifte heeft willen doen omdat het bang was voor escalatie, maar gelukkig is dat inmiddels wel gebeurd. Nu moeten we alles op alles zetten om de daders aan te pakken,” aldus Yesilgöz-Zegerius.

Op aandringen van de VVD worden joodse instellingen tegemoetgekomen door de gemeente Amsterdam in de voor hen noodzakelijke beveiligingskosten. Dilan zal de burgemeester aanstaande donderdag tijdens de commissievergadering Algemene Zaken om opheldering vragen over de gebeurtenissen in de Rivierenbuurt.