Marianne Poot wil betere aansluiting onderwijs- en arbeidsmarkt

VVD-raadslid Marianne Poot wil meer inzicht in de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt van de toekomst. Marianne Poot: "In de toekomst zal er in bepaalde sectoren meer behoefte zijn aan personeel. Het is van groot belang dat het onderwijs goed aansluit op deze ontwikkeling." Bovendien kan er met deze kennis meer inzicht worden verkregen in de mogelijkheden voor omscholing om het aantal werklozen per sector terug te dringen. Via de Regionale Onderwijs- en Arbeidsmarktmonitor kan dit inzicht worden verkregen.

De Regionale Onderwijs- en Arbeidsmarktmonitor is een belangrijk instrument om de arbeidsmarkt te kunnen koppelen aan de ontwikkeling van de uitstroom uit het onderwijs en het behaalde opleidingsniveau van leerlingen. De monitor werkt echter retrospectief. Een leerling die nu aan een opleiding begint wordt pas over 3 of 4 jaar actief op de arbeidsmarkt. In de toekomst zal er bovendien meer behoefte zijn aan personeel in bepaalde sectoren. De VVD pleit ervoor om via de monitor ook inzicht te verkrijgen in de toekomstige ontwikkeling van de arbeidsmarkt en de aansluiting daarop van huidige en toekomstige opleidingen.

De VVD vindt het van belang dat er een extra inspanning wordt geleverd om meer inzicht te verkrijgen in de ontwikkeling van het aanbod vanuit het onderwijs per sector en het aantal te verwachten vacatures per sector.