VVD: Schrap sociale huur van Airbnb

De Amsterdamse VVD wil dat Airbnb en andere vakantieverhuursites alle sociale huurwoningen van woningcorporaties van hun sites schrappen. Het is verboden om sociale huurwoningen commercieel te verhuren. Toch komt het regelmatig voor dat sociale huurwoningen op verhuursites worden aangeboden. VVD woordvoerder Wonen Daniel van der Ree: “Airbnb heeft onlangs een aantal illegale woningen van de site geschrapt. Wij willen nu doorpakken en alle sociale huurwoningen van de site laten verwijderen.”

De gemeente beschikt via de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) over een adressenlijst van alle sociale huurwoningen van corporaties. Wat de Amsterdamse VVD-fractie betreft worden deze gegevens gebruikt door Airbnb om aangeboden kamers te verwijderen. Sociale huurwoningen worden immers betaald uit maatschappelijk kapitaal en zijn bedoeld als vangnet voor lage inkomens, niet om voor commerciële doeleinden te gebruiken.

De VVD wil dat wethouder Ivens snel met Airbnb en de andere verhuursites om tafel gaat om afspraken te maken om dit probleem aan te pakken. Daniel van de Ree: “De gemeente moet meer doen en vakantieverhuursites aanspreken om de illegaal aangeboden woningen van de sites te verwijderen.”

De AFWC is enthousiast over het plan.