Parkeren in Amsterdam Noord

Iedere Amsterdammer kent het probleem: parkeren. En als je eindelijk een plek voor je auto hebt kunnen vinden is het altijd afwachten hoe diep je daarvoor in de buidel moet tasten. Hoewel stadsdeel Noord nog één van de weinige gebieden is waar nog op veel plekken gratis geparkeerd kan worden, moet ook dit stadsdeel eraan geloven. Op steeds meer plekken in Noord moet betaald worden, en wij zijn erg benieuwd hoe de VVD’er uit Noord hierover denkt!

Tjokvol

Op dit moment zijn er vier plekken waar je in Noord moet betalen om je auto te kunnen parkeren. Verreweg de grootste gebieden zijn de NDSM-werf en het Buikslotermeerplein. Hoewel het uurtarief van 1,30 euro flink achterblijft op de tarieven in het centrum van Amsterdam, is er volgens sommigen sprake van pure geldklopperij. Zo ook volgens een 77-jarige Amsterdamse mevrouw, lid van de VVD en woonachtig rond het Buikslotermeerplein. Zij begrijpt niet waarom het betaald parkeren is ingevoerd. “Ik begrijp dat je moet betalen in de stad, daar staat het tjokvol! Maar hier is het helemaal niet overvol, langs de weg en vooral in de parkeergarages is altijd nog plek.” Ook Jeroen Koopmans, VVD’er en woonachtig in hetzelfde gebied, geeft aan dat het invoeren van het betaald parkeren volgens hem niet erg nodig was. Volgens hem lijkt het er meer op dat hiervoor gekozen is vanwege de komst van de Noord-Zuidlijn: “Als de Noord-Zuidlijn over een aantal jaar in gebruik wordt genomen, groeit de parkeerdruk in dit gebied. De overstap naar betaald parkeren met een relatief hoog bedrag is dan een stuk groter.”

Buikslotermeerplein

Op zaterdagochtend tussen 9.00 uur en 12.00 uur hoeft men op het Buikslotermeerplein niet te betalen voor het neerzetten van de auto. En daar profiteren mensen volop van. Volgens de 77-jarige dame is dat te merken. “Op zaterdagochtend staat alles vol, terwijl het zaterdagmiddag vaak al weer een stuk rustiger is.” Winkeliers hebben hier volgens haar dan ook wel degelijk last van. Jeroen meent dat de drukte of liever gezegd het gebrek daaraan op de zaterdagmiddag meer te maken heeft met het aanbod op het Buikslotermeerplein dan aan de invoering van het betaald parkeren. “De ontwikkeling van dit gebied is – mede door de vertraging van de bouw van de Noord-Zuidlijn – achtergebleven, dit heeft zijn weerslag op het aantal bezoekers aan het Buikslotermeerplein.”

Oplossing

Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met het winkelcentrum Boven ‘t Y en de markt over de maatregelen op het Buikslotermeerplein. Doel hiervan is de gemeenteraad een advies te kunnen geven over aanpassingen van de parkeersituatie. De 77-jarige Amsterdamse heeft wel een oplossing. “Het zou fijn zijn als je voor de eerste anderhalf uur niet hoeft te betalen, zodat je even snel langs de supermarkt kan zonder direct de portemonnee te hoeven trekken, zoals ook bij de Foodmarket in Noord het geval is.”

Esmé Joosten

 

Andere artikelen De Vrije Amsterdammer (januari 2016)

Interview Marijn Ornstein

Minder regels in de Jan Evertsenstraat

Parkeren in Amsterdam Noord

Column Anoushka Schut-Welkzijn