Marianne Poot: 'Zwarte lijst voor bijstandsfraudeurs'

Het moet bijstandsfraudeurs lastiger worden gemaakt om in verschillende gemeenten een uitkering aan te vragen. Daartoe moet er een zwarte lijst van fraudeurs worden opgesteld binnen de G4 gemeenten. VVD-raadslid Marianne Poot: 'Hoppen tussen gemeenten voor een uitkering moet zo moeilijk mogelijk worden gemaakt.'

Uitkeringsfraudeurs hoppen van stad naar stad om bijstand aan te vragen. VVD-raadslid Marianne Poot wil dat de vier grote steden een zwarte lijst opstellen om de fraudeurs sneller te betrappen. 

Daartoe dient zij schriftelijke vragen in bij het Amsterdamse stadsbestuur. Poot bedacht de zwarte lijst naar aanleiding van gesprekken met medewerkers van de afdeling Werk, Participatie en Inkomen. Uit die gesprekken bleek dat mensen die betrapt worden op bijstandsfraude, vaak al eerder ergens anders geld hebben ontvangen.

'Door fraudeurs wordt tegenwoordig een vorm van uitkeringstoerisme beoefend waarbij van gemeente naar gemeente wordt ‘gehopt’, met steeds een nieuwe aanvraag voor een bijstandsuitkering', aldus Marianne Poot. Ze wil dat het de fraudeurs zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt om een nieuwe aanvraag te doen.

Zo'n zeshonderd van de circa 40.000 bijstandsgerechtigden verliezen in Amsterdam jaarlijks hun uitkering vanwege fraude.