Interview Marijn Ornstein

Interview Marijn Ornstein

Op donderdag 29 oktober 2015 werd Marijn Ornstein door de ledenvergadering van de VVD Amsterdam gekozen als nieuwe voorzitter. Inmiddels is zij ruim twee maanden aan de slag. Hoog tijd om de kersverse voorzitter te vragen naar haar plannen voor de komende vier jaar.

Voor vele VVD’ers zal de naam Marijn Ornstein bekend klinken. Van 2006 tot 2014 was zij gemeenteraadslid in Amsterdam, waarvan zij de laatste vier jaar voorzitter was van het Presidium tevens plaatsvervangend voorzitter van de Raad. In 2006 schreef zij mee aan het Verkiezingsprogramma en daarvoor was Marijn bestuurslid van de toenmalige VVD Wijkafdeling Centrum Amsterdam. Naast de politiek, blijkt haar maatschappelijke betrokkenheid ook uit haar bestuursfunctie voor de Amsterdamse Cello Biënnale en toezichtfunctie in de Raad van Beheer van Pantar. Marijn werkt op Luchthaven Schiphol als Senior manager Safety, Environment & Fire Brigade.

Dag Marijn, je bent nu ongeveer twee maanden voorzitter van de VVD Amsterdam, hoe bevalt het tot nu toe?

Uitstekend! Door alle felicitaties en reacties voelde me direct erg gesterkt op deze plek. Dat geeft natuurlijk veel positieve energie en draagt eraan bij dat ik nog meer zin heb om te knokken voor de toekomst. 

Wellicht kun je even kort uitleggen wat het bestuur van de VVD Amsterdam doet?

Het bestuur is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de VVD Amsterdam. Daar hoort onder meer bij het binden, verbinden en faciliteren van liberaal denkenden en voelenden in Amsterdam, het doen opstellen van een kandidatenlijst en een verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen, de organisatie van ledenvergaderingen, discussiebijeenkomsten, politieke cafés, cursussen en (permanente)campagneactiviteiten in Amsterdam. Ook kan het bestuur kandidaten aanmelden voor de Waterschaps-, Provinciale Staten-, Europese-, Eerste- en Tweede Kamerverkiezingen.

Wat wil je de komende periode bereiken als voorzitter van de VVD Amsterdam?

De punten waar we ons de komende jaren op willen richten zijn onder andere meer leden aantrekken en behouden, de stad meer blauw kleuren, het Amsterdamse belang in Den Haag bevorderen en een klinkende verkiezingsoverwinning boeken. Laat ik wel voorop stellen dat ik dat niet in mijn eentje doe, maar natuurlijk samen met mijn bestuur en de leden.

Hoe wil je bereiken dat de VVD Amsterdam meer leden aantrekt en behoudt?

Het afnemende aanzien van de politiek en het teruglopen van ledentallen bij vele politieke partijen zijn zorgelijke trends. Dit mag echter geen reden zijn om niet alles op alles te zetten om de politiek weer aantrekkelijk en relevant te maken van voor de mensen voor wie we het uiteindelijk allemaal doen, en hen weer en meer aan ons te binden. Partij lidmaatschap is een belangrijk fundament onder een goed functionerende democratie. Uit de leden worden immers voornamelijk onze vertegenwoordigers en bestuurders gescout. Het lijkt mij ook verstandig dit op te pakken samen met andere politieke partijen, dat is in ons aller belang.

Naar mijn overtuiging moet je beter inzicht krijgen in waarom mensen lid worden van een politieke partij en zich daar actief voor willen inzetten. Op die manier weet je ook beter wat je als partij kunt bieden aan je leden. Daarnaast zijn op dit moment onze ledenvergaderingen heel klassiek ingericht. Je zou kunnen kijken hoe je daar een vernieuwingsslag kunt maken, zodat het aantrekkelijker is bij een dergelijke vergadering aanwezig te zijn. Ook is het zo dat op dit moment onze activiteiten in belangrijke mate gericht zijn op onze leden. Mij lijkt het waardevol om te kijken naar het meer openstellen van deze activiteiten. Op deze manier kunnen ook niet-leden ervaren of de VVD misschien de partij is waarbij zij zich willen aansluiten. Op dit vlak kunnen we ook leren van initiatieven van andere VVD besturen in het land. Het zou goed zijn ook in dat verband zicht te krijgen op best practices.

Daarnaast wil je de stad meer blauw kleuren. Wat bedoel je daarmee? Moet ik dan denken aan meer politie op straat?

Ik snap dat je daar aan denkt aangezien de VVD altijd de partij is die zich inzet voor meer veiligheid in Amsterdam, maar dat is niet wat ik hiermee bedoel. De VVD zit nu twee achtereenvolgende periodes in het college. Wanneer je in een coalitie zit dan doe je concessies, anders kom je niet toe aan besturen. Het risico van concessies doen is dat je partijkleur misschien niet zo duidelijk zichtbaar is dan wanneer je in de oppositie zit en geen concessies hoeft te doen. Ik wil er voor zorgen dat het voor de kiezers duidelijk is waar de VVD voor staat en waar we ons mee bezig houden. Kortom, het VVD geluid moet duidelijk te horen zijn. Niet alleen met het oog op de landelijke en gemeenteraadsverkiezingen, maar ook nu.

Zoals je net benoemde zijn er in 2017 en 2018 weer landelijke en gemeenteraadsverkiezingen. Hoe ga jij bijdragen aan een klinkende verkiezingsoverwinning?

Beide verkiezingen zijn ontzettend belangrijk voor de VVD. Als we het hebben over de gemeenteraadsverkiezingen: in 2014 heeft de VVD Amsterdam helaas twee zetels moeten inleveren, dat tij moet gekeerd. Daarvoor is het is cruciaal dat we tijdig inzicht krijgen in wie de beste kandidaten zijn om vanaf 2018 zitting te nemen in de gemeenteraad. Daar zijn we uiteraard nu al mee bezig. Niet alleen met het kijken naar de personen, maar ook naar de boodschap die we willen overbrengen aan de Amsterdammers. Daarom is ook het blauw kleren van de stad zo belangrijk.

Over Amsterdam gesproken. Jij hebt natuurlijk al de nodige ervaring binnen de Amsterdamse politiek. Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt?

Ik heb heel veel mooie momenten meegemaakt in de Amsterdamse politiek. Het is dan ook moeilijk te zeggen wat het mooiste was, maar een aantal dingen springen eruit. In 2013 werd Koning Willem-Alexander ingehuldigd in de Nieuwe Kerk. Ik vond het een voorrecht om daarbij te mogen zijn, om Amsterdam daar te mogen vertegenwoordigen. Daarnaast was ik pas net voorzitter van het Presidium toen ik Eberhard van de Laan mocht toespreken bij zijn beëdiging als nieuwe burgemeester. Dat ik één periode als oppositie en één als coalitie in de gemeenteraad heb mogen zitten heb ik als ontzettend leerzaam en bijzonder ervaren. Ook heb ik tien jaar geleden de VVD topkadertraining gevolgd. Hier kijk ik met ontzettend veel plezier op terug. Met de mensen waarmee ik de training heb gevolgd hebben we binnenkort met de hele groep een reünie.

Als jij het een dag voor het zeggen had in Amsterdam, wat zou je dan als eerste veranderen?

Als allereerste zou ik de erfpacht afschaffen.

Heb je tot slot nog iets wat je wilt meegeven aan de lezers?

We leven met zijn allen in een onrustige tijd. De aanslagen in Parijs waren daar helaas weer een voorbeeld van. Des te belangrijker is het om nu de liberale waarden met zijn allen hoog te houden, opdat we ook in de toekomst ook kunnen genieten van de vrijheden die we allemaal zo hoog in het vaandel dragen.

Myrthe Rijken

 

Andere artikelen De Vrije Amsterdammer (januari 2016)

Minder regels in de Jan Evertsenstraat

Parkeren in Amsterdam Noord

Column Anoushka Schut-Welkzijn