Eeuwigdurende erfpacht stap dichterbij

De contouren van het nieuwe stelsel van eeuwigdurende erfpacht worden steeds duidelijker. Vandaag heeft de gemeenteraad kennisgenomen van de uitgangspunten voor nieuwe gronduitgiften. VVD-raadslid Daniel van der Ree: “Met deze uitwerking komt eeuwigdurende erfpacht weer wat dichterbij. Daarvan profiteren de Amsterdammers die na het overstappen of bij nieuwbouw niet meer geconfronteerd worden met canonverhogingen door tijdvakherzieningen. Dat schept duidelijkheid.”

De VVD wil eerlijke erfpacht voor alle Amsterdammers en heeft – onder voorwaarden – ingestemd met het verder uitwerken van de voorstellen van de Grondwaardecommissie.

Zodra de uitgangspunten in nieuwe Algemene Bepalingen zijn vastgelegd is het stelsel van eeuwigdurende erfpacht voor nieuwe bouwlocaties een feit. Voor de VVD is het belangrijk dat Amsterdammers goed op de hoogte zijn van de veranderingen op het gebied van erfpacht. Van der Ree: “De gemeente doet er goed aan duidelijk te vertellen wat er gaat veranderen. Dat zal het draagvlak voor het nieuwe systeem ten goede komen.” De VVD wil met iedereen spreken over erfpacht, ook met PvdA en GroenLinks. Wij doen dat echter niet in de achterkamertjes. Vooralsnog moet er echter vooral geluisterd worden naar de klant, de erfpachter.

De Overstapregeling, met de voorwaarden waaronder huidige erfpachters kunnen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht, wordt nog uitgewerkt.

Eind deze maand worden de nieuwe Algemene Bepalingen vrijgegeven voor inspraak. Vervolgens worden deze omstreeks juni/juli samen met het nieuwe Grondprijsbeleid door de gemeenteraad vastgesteld. De Overstapregeling wordt in de tweede helft van dit jaar vrijgegeven voor inspraak.