VVD kritisch op milieuzone scooters

De VVD is kritisch op de plannen van wethouder Choho om een milieuzone voor scooters in te stellen. Het is nog maar de vraag of deze milieuzone daadwerkelijk bijdraagt aan een schonere lucht. Woordvoerder Verkeer Rik Torn: “Auto’s en scooters worden steeds schoner, de luchtkwaliteit is sterk toegenomen de afgelopen jaren. Het lijkt erop dat de wethouder bezig is een achterhoedegevecht te voeren”.

Volgens de huidige plannen van wethouder Choho zouden scooters die gebouwd zijn voor 2011 vanaf 2018 niet meer welkom zijn in grote delen van de stad. Rik Torn: “Deze plannen zorgen ervoor dat een groot aantal scooters onbruikbaar wordt. Dit heeft grote gevolgen voor hardwerkende Amsterdammers die hun scooter nodig hebben om naar hun werk te gaan. Voor hen is een scooter bittere noodzaak.”

Daarnaast worden volgens de VVD eigenaren en verkopers gedupeerd doordat zij een sterke daling van de waarde van scooters van voor 2011 zullen zien. Raadslid Rik Torn vraagt zich tevens af waar de grens van scooters van voor 2011 vandaan komt. Het blijkt namelijk dat viertakt scooters van voor 2011 weinig vervuilend zijn.

Verschillende onderzoeken trekken de positieve effecten van een milieuzone voor auto’s in twijfel. “Wij onderschrijven het uitgangspunt dat schone lucht belangrijk is. De wethouder moet echter wel kunnen aantonen dat deze milieuzone daar daadwerkelijk aan bijdraagt”, aldus  duoraadslid Cees Eenhoorn.