VVD: digitale recherche inzetten voor aanpak vakantieverhuur met sociale huurwoningen

Wethouder Ivens heeft aangekondigd om openbare online gegevens van sites als Airbnb te gaan gebruiken om fraude terug te dringen. Al ruim een jaar pleit de VVD ervoor om online rechercheren in te zetten tegen illegale vakantieverhuur. VVD-woordvoerder Wonen Daniel van der Ree: “Goed dat Amsterdam nu gebruik gaat maken van online rechercheren. Hierdoor kan illegale vakantieverhuur veel effectiever worden aangepakt. Wij willen dat sociale huurwoningen ook structureel worden gecontroleerd op illegale vakantieverhuur.”

Momenteel vindt handhaving op toeristische verhuur voornamelijk plaats op basis van binnengekomen meldingen. Door online te rechercheren kan Amsterdam proactief handhaven. Eigenaren die hun woning bijvoorbeeld langer dan 60 dagen verhuren kunnen zo sneller aangepakt worden. “Dit is een goede stap in het verbeteren van de handhaving”, aldus Daniel van der Ree.

De VVD is ook kritisch en vindt dat er nu doorgepakt moet worden: “Het is verboden om sociale huurwoningen te verhuren via sites als Airbnb. Dit staat echter niet in de plannen die gepresenteerd zijn. Wij willen dat online rechercheurs zich ook gaan richten op het tegengaan van vakantieverhuur van sociale huurwoningen.”

Vorige maand stelde de VVD nog voor om hier de adresgegevens van sociale huurwoningen van de woningcorporaties voor te gebruiken. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties was ook enthousiast over dit voorstel en wil graag meewerken.