“Zuidoost hebben we schoner en veiliger kunnen maken”

Emile Jaensch (47) is jarenlang actief geweest in de Amsterdamse politiek, eerst in stadsdeel Zuid en daarna in Zuidoost. In dat laatste stadsdeel was hij sinds 2007 lid van het Dagelijks Bestuur. Sinds kort heeft Emile Amsterdam verlaten, want hij is op 15 februari 2016 beëdigd als burgemeester van Oegstgeest. De Vrije Amsterdammer sprak met Emile over zijn plannen en behaalde resultaten.

Ben je al verhuisd?

Ja, medio februari heb ik een appartement in Oegstgeest betrokken.

Wat is er mooi aan Oegstgeest?

Dat is een prettige gemeente om in te wonen. Er ligt een aardige opdracht om de samenwerking tussen de gemeenten in de regio te bevorderen, dus dat is een klus voor mij. Ik was toe aan een volgende stap in mijn carrière. Ik hou van lokaal bestuur en dan is de stap naar het burgemeesterschap een logische volgende.

Kende je Oegstgeest al?

Nee, ik kende het niet goed. Ik ben niet uitgekozen omdat ik het straatpatroon van Oegstgeest kon uittekenen.

Wat ga je het meest missen aan Zuidoost? 

De warme mensen en de keukens. Natuurlijk ook de dynamiek van een grote stad. Als je kijkt naar het Arena-gebied, daar komen 12 miljoen bezoekers per jaar. Zuidoost maakt echt onderdeel uit van een metropool.

Was burgemeester worden altijd al een jongensdroom?

Nee, het is niet iets wat ik al heel vroeg ambieerde. Ik heb de afgelopen jaren wel gezien dat ik het leuk vond, ik ben ook stadsdeelvoorzitter in Oud-Zuid geweest. Dan kun je al beetje ruiken aan de taken die bij burgemeester zijn horen. Voordat ik solliciteerde heb ik met verschillende mensen gesproken, die maakten me enthousiast dus het leek mij een mooie volgende stap.

Waarom ben je indertijd eigenlijk naar Zuidoost gegaan?

In Zuidoost lag een grote uitdaging op economisch gebied en met de vernieuwing van de Bijlmermeer. Ik dacht toen: als ik nog ergens wil besturen en mijn tanden in wil zetten dan is dat in Zuidoost. Daar lag een flinke opgave, zowel sociaal als fysiek.

Ben je dan nu tevreden over wat je hebt bereikt?

Uiteraard moet je dat aan bewoners vragen. Aan de reacties te zien die ik heb gekregen nadat ik mijn vertrek had aangekondigd, lijkt men tevreden.

Wat is het belangrijkste wat je hebt bereikt?

Het vestigingsklimaat voor zowel bewoners als bedrijven is de afgelopen jaren verbeterd. Dat kun je invullen met een schoner en veiliger stadsdeel, een stadsdeel waar mooiere pleinen en parken liggen dan voorheen. Alle omstandigheden om daar prettig te verblijven zijn de afgelopen tien jaar sterk verbeterd en daar heb ik een bijdrage aan mogen leveren. Daar ben ik trots op. We hebben onorthodoxe maatregelen genomen, ik noem het cameratoezicht dat jaren geleden echt vernieuwend was maar waardoor de veiligheid is toegenomen. Ook de openstelling van winkels op zondag is belangrijk. We hebben nu ongeveer 5.000 studenten in het stadsdeel wonen, dat is veel meer dan vroeger en dat geeft toch een extra sjeu. Plus de kluswoningen van Kleiburg, die mag ik niet vergeten. Door dat soort woningen aan te bieden zijn we erin geslaagd om ondernemende mensen te verleiden naar Zuidoost te verhuizen.

Wat is je grootste teleurstelling? 

Erg jammer dat de Floriade niet is binnengehaald. Amsterdam wilde de Floriade van 2022 organiseren en dan zou Zuidoost de locatie zijn, helaas voor onze stad bleek in 2012 dat Almere het was geworden. Jammer want dat had enorme boost aan het stadsdeel kunnen geven, ik heb me daar erg voor ingespannen. Ook is het teleurstellend dat er nog steeds geen metro is die ’s nachts langer doorrijdt, daar pleit Zuidoost al jaren voor maar dat is desondanks nog steeds niet gelukt. Hopelijk komt er dit jaar weer beweging in dat dossier.

Hoe vind je het gaan met de VVD Amsterdam?

Alle partijen hebben het moeilijk want steeds minder mensen worden lid van een politieke partij. De VVD is helaas geen uitzondering. Amsterdam neemt een bijzondere positie in omdat iedereen dicht op elkaar woont waardoor het aantal ontmoetingen tussen leden hier hoog ligt, denk bijvoorbeeld aan Libertijn. De VVD Amsterdam heeft gelukkig nog steeds een heel grote actieve kern. Dat vergt wel meer onderhoud dan twintig jaar geleden toen ik lid werd, dat is duidelijk.

De VVD wordt omgevormd tot een soort netwerkclub, wat vind je daarvan? 

Veel mensen die twintig jaar geleden lid werden deden dat niet omdat ze bij een netwerk wilden horen. Maar de mensen die nu lid worden doen dat weer om andere redenen, dus ik vind het een te verklaren besluit.

Wat vind je van de bestuurscommissies? 

Die worden dit jaar flink onder de loep gehouden. Ik vind het een belangrijk instituut dat ervoor zorgt dat bewoners een lokaal aanspreekpunt hebben. Daar heb ik zelf invulling aan gegeven door op pad te gaan en met de mensen te praten. Bijvoorbeeld het verplaatsen va een bushalte, dat is een beslissing die je niet alleen aan ambtenaren kunt overlaten. Aan de andere kant, als een bestuurscommissie weinig ruimte heeft om te opereren hoeveel nut heeft dat dan nog?

Dus ben je voor of tegen bestuurscommissies?

Op zich ben ik voor. Maar pas op dat je ze niet teveel inperkt, dat zo’n commissie niet slechts uitvoerder wordt van besluiten die elders zijn genomen.

Dit is het minimum?

Daar moet je inderdaad voor oppassen. Neem de inrichting van de openbare ruimte. Dat is een taak van de stadsdelen, dan moet dat ook niet volledig gestandaardiseerd worden anders heb je als bestuurscommissie geen wisselgeld meer. Per wijk zijn er verschillende mensen en daarmee verschillende wensen, de een wil boom A en tegel A terwijl bewoners in een andere wijk boom B en tegel B willen. Als politiek bestuur kun je in zo’n geval betekenis hebben voor de mensen. Als je die speelruimte kwijt raakt dan kun je het bestaan van een extra bestuurslaag niet verantwoorden.

Je hebt natuurlijk het oude en nieuwe model meegemaakt, wat is het verschil?

Ik moet zeggen dat ik persoonlijk veel krediet heb gekregen van de gemeenteraad en van het college. Daardoor heb ik me niet zo beperkt gevoeld in mijn bevoegdheden, omdat de verhoudingen zo goed waren. Maar als je volgens de letter van de verordening zou werken dan is dat een forse beperking voor de huidige bestuurscommissies en dan hol je draagvlak voor deze politiek laag uit. Je moet zoeken naar een redelijk vrije ruimte, ik heb al uitgelegd waarom ik dat belangrijk vind.

Ga je we nog zien bij de VVD Amsterdam?

Natuurlijk zou ik nu heel graag ‘ja’ zeggen, want ik heb de afgelopen twee decennia fijne contacten opgebouwd die ik graag wil behouden. Maar ik vrees dat de realiteit is dat de nieuwe functie veel van mijn tijd gaat vergen, ik moet de komende maanden ook worden ingewerkt. Dus ik zal het contact vooral onderhouden via sociale media. Als het even kan, zal ik zeker verschijnen op bijeenkomsten om iedereen weer eens te zien.

Tot slot: heb je nog een advies voor de VVD Amsterdam?

Realiseer je dat je als Amsterdammer in de mooiste stad van het land woont. Er valt regelmatig wat te klagen. Maar al met al hebben we veel zaken goed geregeld in onze stad. De parken liggen er prachtig bij. We hebben een rijk cultureel leven met topmusea. Veel beeldbepalende oude gebouwen hebben een nieuw leven gekregen en zijn gerestaureerd. En Amsterdam is, ondanks de sterk veranderende economie een banenmotor gebleven. Gelukkig is er veel bereikt met particulier initiatief maar af en toe heeft de gemeente ook een handje geholpen. Daar heeft onze club vanuit het bestuur in stad en stadsdelen een stevige bijdrage aan kunnen leveren. Daar mogen we trots op zijn!

Tekst: Arnoud van Dalen

 

Andere artikelen De Vrije Amsterdammer (april 2016)

Column Daniel Meis

Interview Alexander IJkelenstam