VVD en GroenLinks willen duidelijkheid omtrent inbraak woning Ebru Umar

De Amsterdamse VVD en GroenLinks maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van de recente oproep van het Turkse consulaat om beledigende opmerkingen over het Turkse staatshoofd te melden. VVD-woordvoerder Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “De inbraak in het huis van Umar heeft alles weg van pure intimidatie als gevolg van haar uitlatingen aan het adres van president Erdogan. Wij willen zeker weten dat de politie dit niet als een reguliere inbraak behandelt en alles op alles zet om daders en motief te achterhalen.”

Op 25 april jl. berichtte telegraaf.nl dat de inbraak in het Amsterdamse huis van journalist Ebru Umar door de politie als iedere andere inbraak zou worden behandeld. De inbraak vond plaats op de maandagochtend nadat Umar in Turkije was opgepakt vanwege het plaatsen van kritische berichten over de Turkse president Erdogan op social media. Uit het huis werd een oude laptop gestolen tevens werd de slaapkamermuur beklad met kwetsende teksten. Door de timing, de verdwenen laptop en de achtergelaten tekst bestaat het vermoeden dat een politiek in plaats van een hebzuchtig motief aan de inbraak ten grondslag ligt en dat het doel met name intimidatie was.

“We maken ons grote zorgen over de effecten van het klikverzoek van het Turkse consulaat. Het kan niet zo zijn dat Amsterdammers die zich kritisch uitlaten over het Turkse regime op wat voor manier dan ook geïntimideerd of bedreigd worden of anderszins gevaar lopen”, aldus GroenLinks fractievoorzitter Rutger Groot Wassink.

GroenLinks en de VVD hebben dit onderwerp geagendeerd voor de Commissie AZ van 12 mei aanstaande. Gezien de ernst van het onderwerp en het feit dat sporenonderzoek in de eerste periode na het delict het meest effectief is, stellen zij aanvullend daarop deze vragen