Marianne Poot: "Geen abonnement op armoedegeld"

Marianne Poot pleit in een opiniestuk in het Parool ervoor om in Amsterdam een meer activerend armoedebeleid te gaan voeren en te stoppen met het plakken van pleisters. Lees hier het opiniestuk:

Wethouder Vliegenthart heeft geld over. Geld dat is bestemd voor steun aan mensen met een laag inkomen. Het blijkt dat maar 50% tot 60% van deze groep de verschillende regelingen van de gemeente kent waarop zij een beroep kunnen doen.

Daarom wil de wethouder de regelingen nog beter bekend proberen te maken en nog meer campagnes gaan voeren, met als hoogte- dan wel dieptepunt het plan om mensen automatisch voorzieningen toe te kennen. Uit onderzoek blijkt echter dat het maatschappelijke effect van al die voorzieningen maar moeilijk meetbaar is. De VVD ziet daarom veel liever dat het beleid en het geld gericht wordt op het vergroten van inkomsten en kansen voor mensen. En niet alleen maar op het verzachten en pleisters plakken zoals nu het geval is.

De VVD wil ervoor waken om mensen automatisch bepaalde voorzieningen te geven. Wij kiezen voor een activerend armoedebeleid en niet voor een abonnement op armoede. Zorg dat mensen daadwerkelijk gaan meedoen en uit de armoede komen. Zorg dat armoede niet van generatie op generatie over gaat.

Dat betekent eerst en vooral dat de gemeente geen regelingen bij mensen door de strot moet duwen. Laat het bij mensen zelf of ze regelingen willen aanvragen of niet. Daar zijn zij zelf verantwoordelijk voor. Het automatisch toekennen van voorzieningen leidt al snel tot een abonnement op armoede in plaats van op armoedemiddelen. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Het lage bereik van een aantal voorzieningen komt ook door het feit dat een aantal mensen de Nederlandse taal onvoldoende beheerst. De standaardreflex is om vervolgens de regelingen in andere talen aan te bieden op de gemeentesite. Dat is wat de VVD betreft het paard achter de wagen spannen. Onze oplossing is om taallessen in het pakket van armoedemiddelen op te nemen. Zo zorg je niet alleen dat mensen alsnog de regeling begrijpen maar ook dat ze beter mee kunnen doen in de maatschappij. Twee vliegen in een klap.

Voor de VVD hebben kinderen in dit beleid altijd een uitzonderingspositie. Wij staan altijd vierkant achter de regelingen voor kinderen in het armoedebeleid. Zij mogen nooit de dupe worden van de financiƫle situatie van hun ouders. Zij moeten net als hun vriendjes en vriendinnetjes gewoon mee kunnen doen en zich kunnen ontwikkelen. Kinderen mogen geen kansen missen om een goede start te maken in de maatschappij. Daarom vinden we dat het Kindpakket uitgebreid moet worden met vouchers voor bijlessen of zomerscholen.

Wij roepen de wethouder op om niet nog meer geld te steken in het bekendmaken van regelingen, campagnes of abonnementen. Maar om Amsterdammers mogelijkheden te geven zichzelf te ontwikkelen en in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Marianne Poot
Raadslid VVD Amsterdam