VVD wil opheldering over mogelijke sluiting Saffier

De media berichtten afgelopen weken over de mogelijke sluiting van basisschool De Saffier (voorheen de Aloysius school) in de Jordaan. Dit kwam voor de ouders en de leerlingen van de school als een verrassing. VVD woordvoerder Onderwijs Werner Toonk is ook verrast: “Het Asko-bestuur geeft kennelijk het afnemende aantal leerlingen in de binnenstad op als reden. Dat is niet logisch want andere scholen in deze buurt zitten al jaren overvol en kunnen de vraag niet aan." Om opheldering te krijgen over wat er werkelijk speelt heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld.

De VVD streeft in Amsterdam naar een betere afstemming op vraag en aanbod in het Amsterdamse onderwijs. Kijkend naar het aantal leerlingen op de Saffier dat al jaren terugloopt en ruim onder de opheffingsnorm zit, dan lijkt sluiting van deze school logisch. Sterker nog: het biedt een kans voor beter onderwijs op dezelfde plek. Wel is het zaak dat dit niet ten koste gaat van de kinderen die nu naar de school gaan.

Toonk: "Wij hebben gevraagd welke mogelijkheden er zijn om het schoolgebouw direct na de sluiting beschikbaar te stellen aan een ander schoolbestuur dat er een (nieuwe) school kan vestigen die wel aansluit bij de vraag van ouders, en waar de kinderen ook weer een nieuwe plek kunnen vinden. We zijn benieuwd naar de antwoorden van het college."