Daniel van der Ree: "Geen vakantieverhuur in sociale huur"

Burgemeester van der Laan suggereerde om vakantieverhuur ook in sociale huurwoningen toe te staan. Woningbouwcorporatie De Key wil hier een proef mee beginnen. VVD-raadslid Daniel van der Ree legt in een stuk in het Parool uit waarom hij het hier niet mee eens is. Lees hier meer:

Vakantieverhuur van woningen groeit in Amsterdam. Onlangs verscheen een rapport dat de vraag naar overnachtingen via Airbnb in januari dit jaar met 475% zou zijn gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Burgemeester Van der Laan suggereert nu “als gedachtegang” om ook bewoners van sociale huurwoningen hun woning via Airbnb te laten verhuren, wat nu verboden is. Daardoor zouden ook zij kunnen profiteren van de groeiende stad. Wat de VVD betreft is vakantieverhuur van sociale huurwoningen, zelfs als gedachtegang, een hoogst onwenselijke ontwikkeling.

Sociale huurwoningen worden immers toegewezen aan mensen omdat zij deze nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat zij een laag inkomen hebben, te maken hebben met een fysieke beperking of psychische problematiek hebben gehad. Voor sociale huurwoningen wordt een (veel) lagere huur betaald dan op basis van de normale werking van vraag en aanbod het geval zou zijn. De samenleving, via de gemeente en de woningbouwcorporaties, verlaagt uit solidariteit de huur voor een sociale huurwoning. De regering in Den Haag verlaagt deze nog eens verder door in veel gevallen huursubsidie te verstrekken.  Daardoor kunnen zij mee blijven doen in de maatschappij. Tot zover de sociaaldemocratische theorie.

Waarom moet vakantieverhuur in sociale huurwoningen dan verboden blijven? Mogen bewoners van deze huizen niet ook een zakcentje bijverdienen door hun woning te verhuren via Airbnb? Het antwoord moet nee zijn. Immers,  door het verhuren van een sociale huurwoning via Airbnb verzilvert de bewoner van die woning de bijdrage van u en mij aan zijn lagere huur in klinkende munt. Het verschil tussen zijn lage, sociale, huur en de marktprijs via vakantieverhuur kan in de honderden euro’s per maand lopen. Ik ga er gemakshalve vanuit dat weinig Amsterdammers bereid zullen zijn daarvoor zelf belasting te betalen.

Daarnaast zal het toestaan van vakantieverhuur in sociale huurwoningen leiden tot een toename van scheefwonen, waarbij mensen te lang in een woning met een te lage huur blijven wonen, terwijl zij daarvoor teveel verdienen. Elke motivatie om door te stromen naar een andere woning zal verdwijnen, als zij veel geld kunnen verdienen aan hun lage huur. Het bewonen van een sociale huurwoning in voor vakantieverhuur aantrekkelijke gebieden moeten we niet gelijkstellen aan het winnende lot in de loterij.

Vakantieverhuur mag onder voorwaarden in Amsterdam, in het geval van een koopwoning omdat de eigenaar zelf mag bepalen wat hij met zijn eigendom doet, in het geval van een vrije sector-huurwoning als de verhuurder ook toestemming geeft. In sociale huurwoningen horen geen toeristen te overnachten, maar bewoners die de lagere huur echt nodig hebben. Inderdaad om mee te kunnen doen in de maatschappij. In het beleid van de gemeente staat dan ook letterlijk: “Burgemeester & Wethouders en corporaties zijn het erover eens dat deze woningen niet bedoeld zijn om voor vakantieverhuur te gebruiken.” Ik ga er vanuit dat burgemeester Van der Laan onze gedachtegang zal delen.

Daniel van der Ree
Gemeenteraadslid VVD Amsterdam