VVD wil update veiligheidscijfers LHBTI’ers in Amsterdam

Volgens de LHBT-monitor 2016 van het Sociaal Cultureel Planbureau hebben LHBT’ers meer te maken met geweld en bedreigingen dan heteroseksuelen. VVD-woordvoerder Diversiteit Rik Torn: “In Amsterdam moet je ongeacht je seksuele oriëntatie vrij en veilig over straat kunnen lopen. Cijfers uit het verleden tonen dat dit niet altijd het geval is geweest. Wij willen daarom van het stadsbestuur weten wat de laatste stand van zaken wat betreft anti-LHBTI-incidenten is.”

In Amsterdam is het politienetwerk Roze in Blauw actief. Dit netwerk behartigt de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten de politie. De afgelopen periode werden via dit netwerk jaarlijks de cijfers met betrekking tot LHBTI-gerelateerde discriminatie en geweldsincidenten gepubliceerd. Zo steeg het aantal meldingen van LHBT-discriminatie in 2013 naar 535 ten opzichte van 488 in 2012. Daarbij was in 2013 in 189 gevallen sprake van geweld, tegen 176 in 2012. Van de jaren 2014 en 2015 zijn echter geen cijfers verschenen.

In de Roze Agenda van de gemeente Amsterdam, het beleidskader voor LHBTI-beleid 2015-2018, wordt de ambitie uitgesproken om als stad LHBTI’s een veilige leefomgeving te bieden. Deze ambitie wordt onder andere gerealiseerd door “(continue) actualiseren op basis van monitoring, buurtschouwen organiseren in uitgaansgebieden en vervolgmaatregelen treffen.”

De VVD is dan ook benieuwd naar de recente cijfers van anti-LHBTI-incidenten in Amsterdam.