VVD wil Amsterdam in de etalage zetten

Wat de VVD betreft komt er een stadsbrede inventarisatie van historische winkelpuien. VVD woordvoeder Ruimtelijke Ordening Daniel van der Ree: “Sinds jaar en dag is Amsterdam een winkelstad met allure en een schat aan historisch waardevolle winkelpuien. Helaas worden deze gevels bedreigd. Daarom pleiten we voor een stadsbrede inventarisatie van historische winkelpuien zodat met winkeliers en pandeigenaren kan worden gekeken hoe de gevels kunnen worden bewaard of in oude glorie worden hersteld.”

Veel historische winkelgevels zijn reeds verdwenen of worden bedreigd door sloop of  zijn verborgen onder kunststof beplating. Hierdoor dreigt een monotoon winkelstraatbeeld te ontstaan. VVD woordvoerder Economische Zaken Marja Ruigrok: “Winkels zijn meer dan schappen met spullen. Om te concurreren met de groeiende online verkoop, is een totaalbeleving belangrijk. Mensen winkelen het liefst in een historische omgeving en in Amsterdam stikt het van de prachtige gevels. Laten we die troef vooral uitspelen!”

Ook moet de realisatie van nieuwe winkeluien meer dan dat nu het geval is weer een architectonische opgave worden. “Recente projecten zoals de glazen bakstenen gevel van Chanel in de P.C. Hooftstraat tonen dat ook nieuwe façades een aanwinst voor de stad kunnen zijn. Wij willen dat pandeigenaren en winkeliers via de welstand gestimuleerd worden om hoogwaardige winkelpuien te realiseren”, aldus Van der Ree. 

Wat de VVD betreft worden voor de bovengenoemde maatregelen geen subsidies ingezet maar wordt er gekeken naar andere stimuleringsmaatregelen zoals deregulering. VVD woordvoerder Monumenten Samira Bouchibti: “Pandeigenaren en winkeliers hebben zelf ook baat bij het opknappen van hun historische winkelpui. Niet alleen wordt hun winkel aantrekkelijker voor klanten maar de waarde van het pand gaat ook omhoog wanneer de pui in oude staat wordt hersteld.” 

Het huidige voorstel borduurt voort op eerder VVD-initiatieven inzake historische winkelpuien in de binnenstad (2012) en het behoud van naoorlogs erfgoed (2013).