Amsterdam voert eeuwigdurende erfpacht in

Vanaf 1 juli gaat Amsterdam nieuwbouwhuizen uitgeven in eeuwigdurende erfpacht. VVD-woordvoerder Erfpacht Daniel van der Ree: “Dit is niet minder dan een historisch besluit. Na 120 jaar stopt de voortdurende erfpacht, inclusief kostenstijgingen en financiële onzekerheid voor huiseigenaren. Ik ben heel erg blij met deze stap.” VVD-wethouder Eric van der Burg is verantwoordelijk voor deze radicale vernieuwing van het stelsel.

Met het besluit van de gemeenteraad wordt nieuwe grond voortaan in één keer uitgegeven in eeuwigdurende erfpacht. De nieuwe huiseigenaar kan de canon vervolgens ineens voor altijd afkopen, of jaarlijks een bedrag betalen dat alleen stijgt met inflatie. Vroeger werd na 50 jaar de canon, de vergoeding voor het gebruik van grond in erfpacht, opnieuw vastgesteld. Dit kwam bijna altijd uit op een veel hoger bedrag dan eerst. Vanaf heden zal deze tussentijdse afroming van de waarde van huizen tot het verleden behoren.

Ook voor bestaande erfpachters komt de mogelijkheid om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. In oktober zal hierover meer duidelijk worden. Daniel van der Ree: “De mogelijkheid om over te stappen op eeuwigdurende erfpacht is voor ons van groot belang. Maar ook deze stap moet betaalbaar, transparant en eerlijk zijn voor Amsterdamse woningeigenaren. Daar zullen wij het plan op toetsen.”