Hogere boetes als instrument tegen overlast

Vanaf 1 januari 2017 gaat Amsterdam -in plaats van het Rijk- zelf de boetes op overlast in de openbare ruimte innen. Wat de VVD betreft is dit de uitgelezen kans om boetes als wapen tegen overlast in te zetten. VVD-woordvoerder Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “Door boetes zelf te innen, vangen we rijksbezuinigingen op en door ze te verhogen pakken we veroorzakers van overlast keihard aan. Wat ons betreft gaat Amsterdam inventariseren welke boetes maximaal kunnen worden verhoogd en worden veelplegers geconfronteerd met een boeteverhoging van 100%. Op deze manier denkt iemand wel twee keer na alvorens met een rooftas rond te lopen of muren met graffiti te bekladden.”

Gemeentelijke handhavers mogen nu ook al boetes uitdelen bij overlast in de openbare ruimte maar al het boetegeld gaat naar het Rijk. Dat verandert per 1 januari 2017. “Vergrijpen zoals het illegaal dumpen van afval en het spuiten van graffiti hebben enorme impact op de leefbaarheid van de stad en zorgen voor veel ergernis bij de Amsterdammer. Door zelf boetes te innen, kunnen we de handhaving op dit soort vergrijpen en het takenpakket van BOA’s verder uitbreiden en verbeteren”, aldus Yeşilgöz.

In het kader van het tegengaan van overlast in de openbare ruimte door het verhogen van de boetes hebben Daniel van der Ree en Maurice piek namens de VVD reeds in 2011 een voorstel  gedaan, tevens pleit de VVD al geruime tijd voor het invoeren van bestuurlijke boetes in plaats van strafbeschikkingen in Amsterdam.