Tegemoetkoming Joodse gemeenschap

De VVD stemt in met het voorstel van burgemeester en wethouders om een collectieve tegemoetkoming van €10 miljoen uit te keren aan de Joodse gemeenschap. Dit naar aanleiding van het NIOD-onderzoek naar de aan Joodse Amsterdammers opgelegde erfpachtboetes en in rekening gebrachte achterstallige erfpachtcanon.

Het heeft meer dan twee jaar geduurd om in samenspraak met diverse afgevaardigden uit de Joodse gemeenschap tot dit voorstel te komen. Er is voor gekozen om het geld uit te keren als een breed gebaar, het is dus geen restitutie. Deze collectieve uitkering is een poging om alle -dus ook zij die niet meer in het bezit zijn van bewijsmateriaal- Joodse erfpachters en hun nazaten te bereiken die tijdens de Tweede Oorlog  zijn gedupeerd. 

Voor de VVD is het van belang dat de ideeën voor collectieve bestedingsdoelen van de tegemoetkoming ook daadwerkelijk uit de Joodse gemeenschap komen. Deze kan immers als geen ander inzien waar een bijdrage het meest wenselijk is. Daarom wordt een stichting opgericht bestaande uit onafhankelijke afgevaardigden uit de diverse geledingen van de Joodse gemeenschap. Deze stichting zal voorstellen doen over de besteding van het geld. De burgemeester heeft ons dit nogmaals bevestigd. 

Op geen enkele wijze valt goed te praten hoe Joodse erfpachters tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn behandeld. Wij hopen echter dat door het gebaar van de gemeente een duistere periode in de geschiedenis kan worden afgesloten.