Interview met Jeannette Driessen

Interview met Jeannette Driessen

Op 11 mei j.l vierde het regiobestuur Noord-Holland haar oprichting. Negen bestuursleden werden geïnstalleerd en de eerste plannen voor de toekomst werden gesmeed. Een feestelijke avond, maar vooral het begin van iets serieus. En iets nieuws, want in heel Nederland maken de oude VVD-kamercentrales plaats voor regiobesturen. Dit als gevolg van een gewijzigde partijstructuur, zo vastgesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering van november 2015. Maar wat betekent dit nu precies voor de regio? En wat gaan wij in Amsterdam merken van het regiobestuur? Dit zijn vragen waar het bestuur zich op dit moment ook over buigt, maar waar wij als VVD Amsterdam natuurlijk ook nieuwsgierig naar zijn. Op een zonnige zaterdagochtend sprak de Vrije Amsterdammer met Jeannette Driessen, bestuurslid Scouting en Talentmanagement, om meer over het kersverse regiobestuur Noord-Holland te weten te komen.

Jeannette, om even te beginnen bij het begin, hoe lang ben jij al actief binnen de VVD?

Ik begon mijn loopbaan in 1985 als beleidsmedewerker van de VVD-fractie in Tweede Kamer, dus zo ver gaan we al terug. En de VVD is altijd een rode draad in mijn leven gebleven. Ik ben politiek actief geweest in Amsterdam als stadsdeelraadslid voor Zuideramstel en bestuurslid bij de VVD Zuid. De laatste jaren ben ik actief geweest op het gebied van talent en scouting voor de VVD Amsterdam. Ik heb veel talent zich zien ontwikkelen en ontplooien. Voor de Provinciale Staten verkiezingen van 2015 heb ik advies mogen geven voor de kandidatenlijst Noord-Holland; een mooie ervaring.

Nu ben je bestuurslid Scouting en Talentmanagement voor de gehele regio Noord-Holland, was dit een logische stap?

Het was een enorme eer om gevraagd te worden of ik mijn expertise uit Amsterdam ook op regionaal niveau wilde toepassen. Maar bij de samenstelling van de lijst speelde ook andere zaken een rol. Zo was het belangrijk dat de negen functies evenwichtig over Noord-Holland werden verdeeld. Met drie oude kamercentrales was het logisch dat elke kamercentrale kandidaten voor drie functies zou leveren. Vanuit Amsterdam werd dit de vice-voorzitter, scouting en talentmanagement en opleiding en training. De laatste twee functies zijn nauw met elkaar verbonden en vereisen de nodige samenwerking. Vanessa Storm van s’Gravesande, bestuurslid opleidingen en trainingen, en ik kennen elkaar al langer vanuit onze tijd in Amsterdam. Het schakelen gaat dus goed en makkelijk. Maar ik moet erbij zeggen dat begin dit jaar de lijst er weliswaar al lag, maar er tot 11 mei nog tegenkandidaten konden opstaan. Dit is echter niet gebeurd, dus nu kunnen we echt aan de slag!

Waar ga je precies mee aan de slag, wat is jouw rol binnen het regiobestuur?

Allereerst is het goed iets te vertellen over de doelstellingen van het regiobestuur als geheel. Wij zijn opgericht met het idee de regio dichter bij elkaar te brengen. Onze missie is duidelijk: het regiobestuur gaat faciliteren en niks overnemen. De lokale netwerken blijven de kracht achter elke ontwikkeling en beslissing. De uitdaging voor ons is om te zorgen dat verschillende lokale netwerken bij elkaar komen. Op het gebied van scouting- en talentmanagement is dit meer dan noodzakelijk. Ik weet immers niet welke toppers er in de kop van Noord-Holland zijn. Daarom ben ik nu bezig een strategie uit te zetten hoe we de regio als geheel goed kunnen vertegenwoordigen. Dit wil ik samen met een groep van zo'n vijf mensen gaan doen, die elk hun eigen deelregio en leden goed kennen. In het begin zullen we regelmatig bij elkaar komen, zo eens in de zes weken, om zo in 2016 scouting- en talentmanagement in heel de regio goed op de agenda te zetten. Helemaal met de verkiezingen voor de Gemeenteraden (2018) en de Provinciale Staten (2019) in het vooruitzicht.

Hoe belangrijk is jouw functie als regionaal bestuurslid scouting- en talentmanagement in de aanloop naar deze verkiezingen?

Mijn rol alleen is niet zozeer belangrijk, het gaat om de samenwerking met de lokale netwerken en te zorgen dat hun kennis en expertise zo goed mogelijk worden benut. En dit kan ik niet alleen, daar heb ik de hulp van de eerder genoemde groep van regionale vertegenwoordigers hard voor nodig. Om talent te kunnen opsporen moeten zij de ogen en oren in de regio zijn. En aan mij de taak als bestuurslid om de informatie goed de ordenen en diegenen te faciliteren waar nodig. Daarnaast, zoals ik al eerder heb aangegeven, is de samenwerking met Vanessa van groot belang. Scouting en opleiding kunnen niet zonder elkaar, de pareltjes moeten worden gevonden, maar de 'ruwe diamanten' ook worden geslepen.

Wat gaat er verder in 2016 nog gebeuren? En wat zijn jouw voornemens?

In oktober of november wordt er een Noord-Holland dag georganiseerd, waar ieder lokaal netwerk en iedere bestuurscommissie workshops kan gaan geven. Een mooie gelegenheid dus om bij elkaar te komen en kennis uit te wisselen. Als er in Noord-Holland Zuid bijvoorbeeld een succesvolle manier is gevonden van hoe je jongeren bij de lokale VVD kunt betrekken, kun je dit hier delen. Daar is de Noord-Holland dag voor. Voor mij staat 2016 in het teken van het vormen van een groep, die in de verschillende regio's de scouting- en talentontwikkeling volgt en faciliteert. Het is belangrijk dat de lokale netwerken sterk staan en dat ze ons, het regiobestuur, kunnen vinden wanneer ze iets nodig hebben of willen sparren. Daarnaast wil ik zelf meer gaan kijken hoe we young professionals nog beter kunnen bereiken om hen enthousiast te maken voor de VVD op regionaal of lokaal niveau actief te worden. Alles om zo nog breder talent op te sporen!

En tot slot… wat gaan wij in Amsterdam merken van de regio?

Zoals eerder aangegeven zullen wij achter de schermen aanwezig en beschikbaar zijn. Het regiobestuur gaat nergens het stokje overnemen; wij bouwen verder met de lokale netwerken aan een sterker Noord-Holland. Bij de voorbereiding van de lokale en regionale verkiezingen zullen wij de belangen van Amsterdam natuurlijk niet vergeten. Om tot een goede kandidaatstelling te komen zal ik nauw samenwerken met de lokale netwerken en de Amsterdamse scoutingscommissie. Alles om voor Amsterdam goede kandidaten te krijgen, zoals wij dit ook zullen doen voor de rest van de regio.

Auteur: Frederique Holtrop

 

Andere artikelen van De Vrije Amsterdammer:

Club van 100

Vluchtelingen in Amsterdam