VVD wil Energyparties in Amsterdam mogelijk maken

In verschillende gemeenten worden door allerlei partijen zogeheten Energyparties georganiseerd, waar mensen tips kunnen krijgen over hoe te kunnen besparen op hun energierekening. VVD-woordvoerder Duurzaamheid Cees Eenhoorn: “Onder het genot van een hapje en een drankje vergelijken vrienden, buren, collega’s en/of familieleden elkaars energierekening. Op basis daarvan worden tips uitgewisseld over maatregelen die tot energiebesparing zouden moeten leiden. Dit soort initiatieven zijn heel behulpzaam bij het realiseren van de Amsterdamse duurzaamheidsambities.”

Amsterdam wil in 2020 20% minder energie verbruiken ten opzichte van 2013. Cees Eenhoorn: “In onder meer Den Haag zijn de Enerygparties een succes. Ongeveer de helft van de deelnemers aan een party neemt na afloop grote maatregelen en de rest voert op z’n minst snelle en goedkope besparingen door. Het helpt dat bij een Energyparty altijd een energieconsulent aanwezig is.” Ook ondernemers zouden moeten kunnen profiteren, zegt woordvoerder Economie Marja Ruigrok: ‘’Ondernemers zijn van nature eigenwijs. Maar omdat ze niet de enige zijn met specifiek energieverbruik, zoals het gebruik van koelingen of printers, kunnen ze profiteren van elkaars kennis. Bovendien kunnen ze dan in aanmerking komen voor een duurzaamheidskeurmerk of het winnen van de DAM-prijs voor duurzaam ondernemen!’’

Cees Eenhoorn en Marja Ruigrok dienen een initiatiefvoorstel in om het Amsterdamse stadsbestuur te vragen de komst van Energyparties naar Amsterdam mogelijk te maken.