Daniel van der Ree: "Bouw meer kantoren in Amsterdam"

Daniel van der Ree pleit in een opiniestuk in het Parool voor het bouwen van meer kantoren in Amsterdam. Lees hier zijn pleidooi:

Bouw meer kantoren in Amsterdam. Misschien vraagt u zich nu af waarom we dat in vredesnaam zouden doen. De afgelopen jaren is er toch veel werk gemaakt van het omvormen van leegstaande kantoren naar woningen of een andere bestemming? Staat niet nog steeds 15% van de Amsterdamse kantoorruimte leeg? Allemaal waar. Toch pleit de VVD ervoor om meer kantoren te gaan bouwen in Amsterdam. Duurzame en hoogwaardige kantoorruimte, op plekken waar er vraag naar is.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars ontstaat er steeds meer verschil tussen de vraag naar en het aanbod van kantoorruimte in Amsterdam. Bedrijven op zoek naar kantoorruimte vinden geen geschikte plek. Beschikbare plekken vinden geen geschikte bedrijven. Het gevolg is dat er steeds minder geschikte kantoorruimte op populaire plekken, zoals de Zuidas, beschikbaar is. Dat is slecht voor de aantrekkingskracht van Amsterdam voor bedrijven, waar onze economie het van moet hebben. Grote internationale bedrijven, met veel werkgelegenheid, willen vaak alleen op de Zuidas zitten. Als daar geen ruimte is zullen ze uitwijken naar andere buitenlandse steden. Wat de VVD betreft moeten we dit oplossen door meer goede kantoorruimte bij te bouwen in Amsterdam.

Het Amsterdamse stadsbestuur wil er echter niet aan. Sinds 2011 geldt een bouwstop voor kantoorruimte in grote delen van Amsterdam. Op onder meer de Zuidas geldt de regel dat 70% van de ruimte van tevoren moet worden verhuurd, anders mag het gebouw überhaupt niet gebouwd worden. Dat moet veranderen. De leegstand op de Zuidas ligt nu rond de 4%, wat te laag is om bedrijven snel goede kantoorruimte te kunnen aanbieden. Het bouwen van innovatieve, duurzame en flexibele kantoorruimte binnen Amsterdam biedt bovendien een kans om nieuwe populaire gebieden te ontwikkelen of op te waarderen, als deze wegens de hogere prijs niet op de Zuidas terecht kunnen of willen.

Steeds meer grote spelers op de kantoormarkt luiden de noodklok over het dreigende tekort aan kantoorruimte. Het is van groot belang dat Amsterdam een goed vestigingsklimaat houdt voor huidige en toekomstige bedrijven. Het huidige kantorenbeleid moet daarom op de schop en meer ruimte bieden aan ontwikkelaars om voor eigen risico kantoren te bouwen, zodat de Zuidas en andere Amsterdamse kantoorgebieden kunnen blijven bijdragen aan de economische groei van Amsterdam. Daar profiteert uiteindelijk iedere Amsterdammer van.

Daniel van der Ree
Gemeenteraadslid VVD Amsterdam

 

Opinie Dvdr kantoren