Amsterdam verdient een veilig sportklimaat

VVD en D66 stellen een reeks maatregelen voor om de veiligheid op Amsterdamse sportclubs te verbeteren. VVD-woordvoerder Sport Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “Elke Amsterdammer moet veilig kunnen sporten. Toch worden we te vaak opgeschrikt door geweld en discriminatie. Wij stellen maatregelen voor die de veiligheid op sportclubs structureel verbeteren. Zo willen we dat iedereen die verbonden is aan een sportclub en direct betrokken is bij minderjarigen voortaan om een Verklaring Omtrent Gedrag wordt gevraagd.”

Het voorstel is een uitwerking van de expertmeeting die eerder dit jaar werd georganiseerd naar aanleiding van het toenemende geweld op en langs de Amsterdamse sportvelden. D66-woordvoerder Sport Reinier van Dantzig: “Tal van clubs hebben reeds maatregelen genomen om een veilig sportklimaat te kunnen bieden maar hebben hulp nodig bij het halen van hun ambities. Clubondersteuning is daarom essentieel. Ook vragen we standaard aandacht voor diversiteit op sportclubs want op het vlak van LHBTI acceptatie valt nog een wereld te winnen.” 

Wat de indieners betreft worden jonge Amsterdammers betrokken bij een veilig Amsterdams sportklimaat. “Wij willen dat ook in navolging van hockeyclubs in de voetbalwereld sporters van jongs af aan gaan fluiten bij wedstrijden. Hen medeverantwoordelijk maken voor het naleven van de spelregels heeft een positieve invloed op de sfeer en cultuur van de vereniging”, aldus Van Dantzig. 

Ook seksuele intimidatie op sportclubs wordt nog steeds gezien als een groot risico. Yeşilgöz-Zegerius: “Het taboe op seksuele intimidatie op sportverenigingen moet worden doorbroken. Door betere begeleiding en coaching van vertrouwenspersonen maar ook door het beter benutten van het straf -en tuchtrecht zodat slachtoffers van seksuele intimidatie of zedendelicten dit onbelemmerd kunnen aankaarten.” 

Lees in de bijlage het voorstel dat VVD en D66 hebben ingediend.