Hommeles op de Haarlemmerdijk

Wie van kleine boetiekjes, boekenwinkels, speciaalzaken en horeca houdt, weet ongetwijfeld de weg naar de Haarlemmerdijk te vinden. Voor Marco Groenewegen dé ideale straat om samen met zijn beste vriend Ronny Zoet & Hartig, een taartenwinkel annex lunchroom, te starten: “De goede aanloop van zowel bewoners als toeristen was voor ons een belangrijke reden om een zaak op deze locatie over te nemen. Helaas dreigt hier nu het klad in te komen.”

In 2011 werd de Haarlemmerdijk samen met de in het verlengde gelegen Haarlemmerstraat uitgeroepen tot winkelstraat van het jaar en werd de ene leuke winkel na de andere geopend. De afgelopen periode echter zagen ondernemers in met name het Haarlemmerdijk deel hun omzet hard achteruit gaan. “Voor veel toeristen die via de Haarlemmerstraat op weg zijn naar de Haarlemmerdijk is rommel op straat, fietswrakken op de bruggen en de wietlucht genoeg reden om direct rechtsomkeer te maken. Van die toeristen zijn we juist voor een belangrijk deel van onze inkomsten afhankelijk”, aldus Groenewegen.

Wat de ondernemers betreft doet de gemeente te weinig aan het schoonhouden van de straat en het aanpakken van misstanden: “Het steekt dat de gemeente er als de kippen bij is als het gaat om een volgens hen illegaal geplaatste zonwering of wanneer we op de warmste dag van het jaar een paar stoelen buiten zetten. Echte overlast wordt wat ons betreft niet of nauwelijks aangepakt.”

Teneinde raad hebben Marco en Ronny samen met een aantal andere ondernemers de gemeente Amsterdam een brief geschreven waarin zij hun zorgen uitten. VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok: “Het is treurig te zien dat de populariteit van de Haarlemmerstraat -en Dijk juist een negatief effect heeft op de leefbaarheid en het economische klimaat van de buurt. Wij willen kijken naar wat door ondernemers en bewoners daadwerkelijk als overlast wordt ervaren om daar vervolgens een handhavingsprioriteit van te maken.” 

VVD heeft samen met D66 en SP de door de ondernemers aangekaarte problemen op de Haarlemmer straat -en Dijk geagendeerd voor de eerstvolgende vergadering van de commissie Algemene Zaken.