Daniël van der Ree: “Geef mensen met een baan voorrang op sociale huurwoning”

Een deel van de Amsterdamse sociale huurwoningen moet met voorrang worden gegeven aan mensen met een baan of andere binding met Amsterdam. VVD-raadslid Daniël van der Ree: “Wonen in Amsterdam blijft een uitdaging, ook voor mensen met een baan. Ik pleit ervoor om landelijke wetgeving te gebruiken en deel van de sociale huurwoningen met voorrang voor deze groep apart te zetten.” Samen met Marianne Poot vraagt hij het college dit mogelijk te maken.

Landelijke wetgeving maakt het inmiddels mogelijk voor een gemeente om een deel van de sociale woningvoorraad met voorrang toe te wijzen aan mensen met een baan, gedefinieerd als het hebben van economische of maatschappelijke binding met een bepaalde regio. De VVD wil dat het college de mogelijkheden onderzoekt om ook in Amsterdam te gaan werken met het passend toewijzen van sociale huurwoningen op basis van deze criteria. Mensen met een baan, zeker mensen die een salaris verdienen tot de sociale huurgrens, verdienen steun van de gemeente om ervoor te zorgen dat ook zij in Amsterdam kunnen blijven wonen.

Maximaal de helft van de sociale huurwoningen mag straks met voorrang worden toegewezen aan woningzoekenden met binding aan de woningmarktregio. De helft daar weer van (25% totaal) mag aan woningzoekenden met binding aan de gemeente worden toegewezen.