Opinie Dilan Yesilgöz & Tjakko Dijk: Kraken tast leefbaarheid en veiligheid aan

Afgelopen zaterdag schreven twee activisten dat het kraakverbod een funeste uitwerking heeft op de leefbaarheid van Amsterdam. Wat ons betreft klinkklare onzin.

De kraker als hippieachtige wereldverbeteraar is een met patchoeli geparfumeerde illusie die slechts dient om woningdiefstal en vandalisme te maskeren. Kraken is verre van een belangrijk pressiemiddel voor de burger om leefbaarheid en huizen te waarborgen. Kraken is stelen van andermans eigendom om gratis te kunnen wonen op een plek waar andere mensen betalen. Amsterdammers die zoeken naar een woning worden niet vertegenwoordigd door Poolse krakers en worden zeker niet door hen geholpen. Kraken is slecht voor de leefbaarheid, tast de veiligheid aan en zorgt ervoor dat woningbouwprojecten vertraging oplopen en daardoor duurder worden. Zowel het kraken van een pand als de onvermijdelijke ontruiming gaan vaak gepaard met geweld en intimidatie door krakers met steeds vaker materiële schade aan zowel pand als openbare ruimte. Wat ons betreft draaien krakers zelf op voor deze kosten.

Betaalbare huizen worden niet gecreëerd door woningdiefstal maar door de bouw van nieuwe woningen. Zo kan broodnodige doorstroming op de Amsterdamse woningmarkt plaatsvinden en wordt scheefwonen aangepakt zodat sociale woningen daadwerkelijk worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Vorig jaar werd een recordaantal van 8376 woningen in aanbouw genomen. Wat ons betreft een stuk constructiever dan het oneigenlijk onttrekken van huizen aan de woningmarkt voor gratis gebruik.

 

Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Woordvoerder Veiligheid VVD Amsterdam

 

Tjakko Dijk

Woordvoerder Wonen VVD Amsterdam

 

Dit artikel werd gepubliceerd in Het Parool van 5/10/16.