VVD dringt aan op betere informatiedeling door coffeeshops

De burgemeester heeft vandaag bekendgemaakt dat coffeeshops die meewerken met de politie in de toekomst niet langer direct drie maanden hoeven te sluiten wanneer ze worden beschoten. VVD woordvoerder Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “Wij hebben al geruime tijd gepleit voor betere informatie-uitwisseling tussen coffeeshophouders en politie. Goed om te zien dat dit nu daadwerkelijk gaat gebeuren.”

Nu is het beleid dat coffeeshops na beschieting minimaal voor drie maanden dicht moeten. Dit wordt teruggebracht naar een week. Coffeeshops moeten dan wel aan strenge eisen voldoen. Zo moeten ze verklaren maatregelen te treffen, zoals het installeren van een camerasysteem na een schietpartij, en zijn ze verplicht 'relevante informatie' te delen met de politie.

De komende dagen ontvangen alle 174 coffeeshops in Amsterdam een brief waarin ze wordt gevraagd een verklaring te ondertekenen. Voor exploitanten die de verklaring niet tekenen blijft het huidige beleid van kracht. “Logisch. De veiligheid van Amsterdammers die in de buurt wonen, staat voorop. Wanneer geen informatie beschikbaar wordt gesteld, is sluiting om gedegen onderzoek te doen noodzakelijk”, aldus Yeşilgöz-Zegerius.