VVD: Stop financiering godsdienstles uit armoedegeld

Op initiatief van de Amsterdamse VVD wordt het gebruiken van armoedegeld voor godsdienstlessen aan banden gelegd. Samen met de SP, GroenLinks en PvdA diende VVD woordvoerder Armoede Marianne Poot een voorstel hiertoe in. “Armoedegelden zijn niet bedoeld om religieuze organisaties en gebedsinstellingen te financieren. Het is in strijd met de scheiding tussen kerk en staat en het draagt totaal niet bij aan de doelstellingen van ons armoedebeleid. Daarom hebben we dit aan banden gelegd ”, aldus Marianne Poot.

Via de scholierenvergoeding kan voor een basisschoolleerling jaarlijks €375,- worden gedeclareerd, voor leerlingen in het voortgezet onderwijs ligt dit bedrag op €499,-. Jaarlijks stelt Amsterdam om en nabij €12 miljoen beschikbaar via de scholierenvergoeding. De declaraties voor godsdienstonderwijs bedroegen ongeveer €285.000,-. Marianne Poot: “We vinden het enorm belangrijk dat kinderen mee kunnen doen en zich ontwikkelen door middel van bijvoorbeeld sport en cultuur. Niet voor niets hebben we een voorstel gedaan om ook bijles uit armoedemiddelen te financieren.”

Wat de VVD betreft dienen armoedemiddelen zoals de scholierenvergoeding slechts één enkel doel: het ervoor zorgen dat mensen snel en structureel armoede achter zich kunnen laten. Het krijgen van godsdienstlessen en indirect subsidiëren van gebedshuizen ondersteunt deze doelstelling niet. 

VVD, SP, GroenLinks en PvdA dienden een voorstel in dat het stadsbestuur opdraagt om ervoor te zorgen dat de scholierenvergoeding niet wordt gebruikt voor religieuze, levensbeschouwelijke en politieke scholing. Een meerderheid van de raad stemde in met het voorstel