De brug vernoemd naar een vrouw die Eichmann trotseerde

Onlangs verscheen er een roman over Truus Wijsmuller. Deze heldin die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog met enkele anderen de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen heeft gered, is op latere leeftijd VVD raadslid in Amsterdam geworden.

Eichmann

Naar verluidt had Truus Wijsmuller in december 1938 in Wenen een ontmoeting met Adolf Eichmann om hem over te halen om joodse kinderen naar Engeland te laten reizen. Als grap -hij rekende erop dat het Truus niet zou lukken- gaf Eichmann haar toestemming om vijf dagen later 600 kinderen mee te nemen. Op 10 december vertrok er een trein met 600 kinderen van Wenen naar Amsterdam. Er volgden nog vele andere transporten van kinderen naar veiligere oorden.

Tijdens de oorlog hield Wijsmuller zich bezig met het over de grens smokkelen van joodse mensen, het versturen van voedselpakketten naar concentratiekampen en het helpen van hongerige kinderen tijdens de hongerwinter.

VVD-raadslid

Na de oorlog zat Wijsmuller van 1949 tot 1966 namens de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad. Truus Wijsmuller stierf in 1978. Naar aanleiding van een artikel in Trouw zijn we op zoek gegaan naar een Wijsmullerplein -of straat in Amsterdam. Er bestaat weliswaar een Wijsmullerstraat maar die is vernoemd naar de schilder Jan Hillebrand Wijsmuller. Gelukkig bestaat er wel een Truus Wijsmullerbrug in Nieuw-West, binnenkort gaan we die eens uitgebreid bekijken.